19 Ιαν 2016

Ε.Ε. ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Αποκάλυψη Τώρα!


ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ, ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΑΣΧΗΜΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Ενισχύονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε. με καταλύτη την προσφυγική κρίση. Η επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά...


 σύνορα, που καθιστά κλινικά νεκρή τη συνθήκη Σένγκεν, επεκτείνεται από τις χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης στο σκανδιναβικό Βορρά, με τη Δανία και τη Σουηδία τελευταίους σταθμούς αυτού του ξενοφοβικού “φαινόμενου ντόμινο”. Ακόμη χειρότερα, το ενδεχόμενο να προστεθεί σ' αυτό το κλαμπ και η ηγεμονική δύναμη της Ένωσης, η Γερμανία, τίθεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. 

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ κάλεσε σήμερα ανοιχτά την κυβέρνησή του, να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά σύνορα, ζητώντας “αλλαγή πλεύσης” στο μεταναστευτικό. Ο Ντόμπριντ προέρχεται από το βαυαρικό, δεξιό κόμμα CSU, σύμμαχο του χριστιανοδημοκρατικού CDU στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA εμφανίζει τον συντηρητικό συνασπισμό CDU-CSU να περιορίζεται στο 32,5% των προτιμήσεων ψήφου και σε διαρκή, καθοδική τροχιά. Αντίθετα, το ξενοφοβικό AfD, που επιθυμεί την έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη, εμφανίζει δυναμική άνοδο, που το φέρνει στο 12,5% της πρόθεσης ψήφου. Το AfD είχε μείνει εκτός Βουλής στις εκλογές του 2014, συγκεντρώνοντας το 4,7% των ψήφων (το όριο εκπροσώπησης είναι 5%) ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει 7,1%. 

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν πανικό στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, καυτηρίασε τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν μονομερώς, με “εξαιρετική ελαφρότητα”, όπως είπε, την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική “απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Ε.Ε.”. Δεν δίστασε μάλιστα να διατυπώσει τη δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι, αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική, “αύριο θα υποστούμε σοβαρό οικονομικό κόστος και μεθαύριο θα αναρωτιόμαστε τι νόημα έχει πλέον το κοινό νόμισμα”. 

Η ξενοφοβική Ευρώπη-φρούριο αποκαλύπτει πλήρως τον αντιδραστικό χαρακτήρα της στη στάση που υιοθετεί έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Προσφέρει γενναία οικονομική στήριξη (τρία δισ. ως πρώτη δόση και βλέπουμε) στην Τουρκία, ευελπιστώντας ότι θα αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές και καταπίνει τη γλώσσα της απέναντι στο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν-Νταβούτογλου απέναντι στις εθνικές μειονότητες, τα κοινωνικά κινήματα και τη δημοκρατική αντιπολίτευση. Αυτό άλλωστε κατήγγειλε, από το κελί της φυλακής του, όπου βρίσκεται κλεισμένος από τον περασμένο Νοέμβριο, ο διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας “Τζουμχουριέτ”, Τσαν Ντουντάρ. Ο γνωστός δημοσιογράφος, που φυλακίστηκε, γιατί είχε αποκαλύψει ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ έστελνε κρυφά όπλα στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία, καυτηρίασε την Ε.Ε. “που κάνει τα στραβά μάτια στον Ερντογάν”, ώστε να μετατραπεί η χώρα του σε ένα “τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων”, για λογαριασμό των Ευρωπαίων. 

Ο Ντουντάρ δεν είναι ο μόνος. Τουλάχιστον 14 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες κατ' εντολήν του Ερντογάν. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής δίωξης, απλά και μόνο γιατί αποκάλεσε τον Ερντογάν “δικτατορίσκο”. Άλλη εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο στόχαστρο τους 1.128 πανεπιστημιακούς που υπέγραψαν πρόσφατα διακήρυξη υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού. Την ίδια ώρα, οι επίλεκτες δυνάμεις καταδρομέων του τουρκικού στρατού διεξάγουν επιχειρήσεις αστικού εμφυλίου πολέμου εναντίον Κούρδων στο ιστορικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας. Για όλα αυτά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες – δυστυχώς, ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η τελευταία θα υποστεί, όμως, έστω και έμμεσα, τις αρνητικές επιπτώσεις της παραζάλης που έχει προκαλέσει στους ισχυρούς της Ευρώπης το προσφυγικό. Η άνοδος των εθνικιστικών-ξενοφοβικών τάσεων στον ευρωπαϊκό Βορρά και ιδίως στη Γερμανία θα κάνει την κυβέρνηση Μέρκελ ακόμη πιο αρνητική σε οποιαδήποτε σκέψη για επίδειξη μιας κάποιας ανοχής απέναντι στην Ελλάδα και τα προβλήματά της. Στα μάτια των σημερινών ηγετών του Βερολίνου, η Ελλάδα, ακόμη και μετά το τρίτο μνημόνιο, είναι το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης και λόγω του οικονομικού της προβλήματος και λόγω του προσφυγικού. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί, παρόλα αυτά, να προσδοκά κάποιου είδους “κατανόηση” από το Βερολίνο, μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.