6 Δεκ 2015

«Πέρασε» από τη Βουλή ο προϋπολογισμός


Μετά από μία συζήτηση έντονων αντιπαραθέσεων, εγκρίθηκε χωρίς απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2016.
«Ναι» ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ το σύνολο των 145 βουλευτών...

 
 της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Απόντες ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Όλα όσα προηγήθηκαν

- Θέλουμε να στηρίξουμε τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι σε θέματα ύψιστης εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτελεία.

- Να γίνει παράλληλο πρόγραμμα για κάθε υπουργείο, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

- Μετωπική σύγκρουση για το θέμα των υποβρυχίων αλλά και του PSI είχαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

- Όχι σε οικουμενική συγκάλυψη, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Ιστορικά οι οικουμενικές συγκυβερνήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος εξουσίας. Όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο σταθερότητας, αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν», τόνισε στην παρέμβασή του. «Είναι κοινή παραδοχή ότι μετά τα μέσα του 2016 θα πάμε σε ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η συζήτηση, και πιστεύουμε η συμφωνία, για το χρέος, θα αρθούν τους πρώτους μήνες του 2016 οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και περιμένουν από την ΕΚΤ να προβεί σε εκείνα τα μέτρα που πρέπει για την χρηματοδότηση της οικονομίας», σημείωσε.

- «Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια κύριε Τσίπρα;», ρώτησε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα την αλαζονεία ενός βασιλιά που είναι γυμνός. Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανευθυνότητα και την ασυνέπεια της κυβέρνησης, σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

- Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννήματα, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός έχει ως κεντρικό γνώρισμα την ύφεση» και πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πηγαίνουν  τη χώρα «όπισθεν ολοταχώς» σε όλα τα μέτωπα. Διαμήνυσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις Εξεταστικές Επιτροπές.

- «Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί διαχείρισης του καπιταλισμού», υποστήριξε στη Βουλή ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό του 2016.

- «Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα, που είναι αδύνατο να μάθει κανείς, αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην παιδεία, στην υγεία, την άμυνα, θα πιάσουν τόπο», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε, ότι «η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες» και έκανε λόγο για «γκρίζο, αδιαφανή και άδικο» προϋπολογισμό.

- Αιχμές για τα βάρη του παρελθόντος που φέρει από τις πολιτικές που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στην τοποθέτηση του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Όπως τόνισε ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές της ΝΔ αναρωτήθηκε «γιατί καλύπετε τον Ευάγγελο Βενιζέλο;».

- Την πρόταση του για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με άλλους υπουργούς, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Αναφερόμενος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του ή βουλευτές από το κόμμα του θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ή άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, ο Βασίλης Λεβέντης συνέστησε «να μην ψάχνουν για βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων», λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι βουλευτές του δεν είναι «λαγοί».

- Αλλαγές στον εκλογικό νόμο με επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών, του μπόνους των 50 εδρών και της έκτασης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. «Ζητήσαμε συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει, και θα το δείτε, αρραγές μέτωπο. Επομένως  μην αρνείστε κάτι που δεν σας ζητήθηκε», τόνισε.

- «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τους συνταξιούχους, ακόμη και μόνοι μας αν εσείς δεν συναινέσετε», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «μόνο ως εθισμό στην λογική των αλλεπάλληλων περικοπών μπορεί να εξηγηθεί η στάση της ΝΔ. «Έχει κάνει 11 κύματα περικοπών και τώρα βρίσκουμε άρνηση όταν ζητάμε προτάσεις. Όσο δεν απαντάτε δικαιούμαστε να λέμε ότι οι θέσεις σας ταυτίζονται με των δανειστών», σημείωσε.

- Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας τον ότι παραπληροφορεί, διαστρεβλώνει και παραποιεί την πραγματικότητα. Συνεχίζοντας ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η ιστορία θα καταγράψει ως «ένα μεγάλο λάθος για τον ελληνικό λαό την αλλαγή που έγινε στις εκλογές του Ιανουαρίου». Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά ο οποίος χαμογελώντας του απάντησε: «Να προτείνω στο κ.Βρούτση να αλλάξει λαό» και πρόσθεσε ότι ο λαός έχει αποφανθεί δύο φορές.

- «Η κυβέρνηση ζητά να ψηφίσουμε τον πρώτο δήθεν αριστερό προϋπολογισμό. Δεν ξέρω αν πιστεύουν ότι μπορεί να βγει. Ξέρω πως δεν βγαίνει δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Στηρίχθηκαν σε ψέματα σε μύθους που καταρρέουν σε απάτη που αποκαλύπτεται», υπογράμμισε ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμεράκης μιλώντας στη Βουλή. «Γίνατε πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς », σχολίασε χαρακτηριστικά.

- Για «MEGA ψέμα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις τηλεοπτικές αναφορές ότι δεν είχε συμπεριλάβει 1.800.000 ευρώ και 37 ακίνητα στη δήλωση πόθεν έσχες του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.

- Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. «Οι ψηφοφόροι σας κρύβονται. Έχουν σταματήσει να λένε πως ψήφισαν», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Φέρατε την καταστροφή στην οικονομία. Τα funds είχαν τον ζουρνά & εσείς χορεύατε τσιφτετέλι», συνέχισε.

- Έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, είχαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο. Ο  βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί όσα λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και την φρασεολογία του. «Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ ότι μερικά πράγματα είναι αλήθεια ακόμα κι αν τα πει ο Γιάννης Στουρνάρας. Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ για παράδειγμα αν πει ότι οι ομάδες της Βορείου Ελλάδας αδικούνται από τη διαιτησία ή ότι ο άνθρωπος χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει», απάντησε με χιούμορ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

- «Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι μετέωρες και οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι επιτυχία δεδομένου ότι δεν οδηγούν σε επεκτατική πολιτική αλλά σε νέες περικοπές. Αυτό οφείλεται στην επιστροφή στην ύφεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ακούσαμε και πάλι ανακρίβειες και υποσχέσεις αν και πρέπει να παραδεχτώ όχι του μεγέθους του «κοστολογημένου προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για το οποίο μιλούσε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε δηκτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του.

- Προσλήψεις 3.500 ατόμων στα νοσοκομεία το 2016 και αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 κατήγγειλε τους διοικητές των νοσοκομείων που «αποκαλύπτουν» ελλείψεις επειδή η κυβέρνηση προτίθεται να τους αλλάξει.

- Για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του, προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά τη διάρκεια κόντρας που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ Μαρίο Σαλμά, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. «Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία συνεχίσατε κάποιοι από σας και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό και την παραλίγο -δυστυχώς για μας- δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου. Παρακαλώ να μην συνεχίσετε αυτή την τακτική, διότι θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά όταν αυτές αγγίζουν τα όρια της ανεντιμότητας, παρακαλώ να μην συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

- Για προβοκάτσια σε βάρος της χώρας μέσα από «παραπλανητικά ψέματα» κατηγόρησε την ΝΔ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Ακούσαμε τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη να λέει, ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την συνθήκη Σένγκεν αφήνοντας ανοικτά και αφύλακτα τα σύνορά της. Αυτό δεν είναι προβοκάτσια, ταύτιση με τις χώρες που επιλέγουν τον εθνικό εγωισμό και την εθνική περιχαράκωση;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία «οικουμενική αντιπολίτευση», η οποία είναι παρακολούθημα των μίντια.

- Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η Θεανώ Φωτίου παρατήρησε, ότι η «ανθρωπιστική κρίση» ήταν μια λέξη που «κανένα από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησε να την αναφέρει πέντε χρόνια, γιατί ήταν απαγορευμένη από τους δανειστές και τους υπακούσατε». Έκανε επίσης γνωστό ότι μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

- Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βούτσης.