6 Δεκ 2015

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια - Δύο συλλήψεις και τουλάχιστον 15 προσαγωγές

Ολοκληρώθηκε η πορεία στην οποία έχει καλέσει ο αντιεξουσιαστικός χώρος, για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, κατά...
 
 το οποίο ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Στην αρχή της πορείας άγνωστος πέταξε μια βόμβα μολότοφ προς άνδρες των ΜΑΤ, με εκείνα να απαντούν με χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Ένταση επικράτησε και όταν η πορεία πέρασε από την Πανεπιστημίου στο ύψος της Κοραή με ομάδα να πετάει βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑτ κι εκείνη να κάνει χρήση χημικών.

Μετά την ένταση στην Πανεπιστημίου (λίγο μετά τις 19:00)  η πορεία κόπηκε στα δύο, με ένα μέρος της να συνεχίζει προς τη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, προκειμένου να τελεστεί το καθιερωμένο μνημόσυνο. Το άλλο κομμάτι της πορείας επέστρεψε στο Σύνταγμα.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο twitter δείχνουν διαδηλωτές αλλά και φωτορεπόρτερ να έχουν δεχτεί χτυπήματα από τα ΜΑΤ στο κεφάλι. Σε ετοιμότητα παραμένουν οι αύρες νερού στο Ζάπειο.

Λίγο μετά τις 19:30, στα Εξάρχεια μεταφέρθηκε το σκηνικό της σύγκρουσης. Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο Πολυτεχνείο και στην πλατεία Εξαρχείων. Φωτιές σε κάδους στους γύρω δρόμους και δακρυγόνα από την αστυνομία.

Στις 20:00 η ένταση μεταφέρθηκε στις οδούς Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη. Περίπου 500 άτομα είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία Εξαρχείων και πέφτει «βροχή» από βόμβες μολότοφ με τα ΜΑΤ κάνουν εκταταμένη χρήση χημικών και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Σημειώνεται, ότι το πρωί βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας περίπου 112 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, ενώ μολοτοφ εντοπίστηκαν και σε ταράτσες.

Πολλοί αστυνομικοί με μηχανές έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Εκταταμένοι έλεγχοι στους δρόμους πέριξ του πολυτεχνείου και της Ομόνοιας. Προσαγωγές ατόμων που δεν έχουν ταυτότητα.

Στην οδό Στουρνάρη έχουν τυλιχθεί στις φλόγες τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα εκεί. Φωτιά άρπαξε κι ένα περίπτερο στην ίδια οδό, με τον ιδιωκτήτη του με τη βοήθεια γειτόνων να καταφέρνει στο παρα πέντε να τη σβήσει πριν αυτό καταστραφεί.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 συλλήψεις, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 15 προσαγωγές.

Έως και τις 21:00 η ένταση συνεχίζει να επικρατεί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον 6 συντονισμένες συγκρούσεις, ενώ αυτή την ώρα μικροεπεισόδια σημειώνονται γύρω από το Πολυτεχνείο. Η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή.

Πορείες με μικροεντάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν από  μαθητές, φοιτητές και συλλογικότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:00.

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, με μικροεπεισόδια να σημειώνονται μόνο κατά την αρχή της στα Προπύλαια. Ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξαν πέτρες σε άνδρες των ΜΑΤ με εκείνους να κρατούν ωστόσο αμυντική στάση.

Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Όχι στη βία, λέει η οικογένεια Γρηγορόπουλου

Την ίδια στιγμή, αντίθετη στη βία αλλά και στα καλέσματα τόσο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού όσο και άλλων ομάδων για «Μαύρο Δεκέμβρη», με αφορμή και τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν.

«Δεν μας αφορούν τα όσα λένε περί ''μαύρου Δεκέμβρη'' κ.λπ. ούτε οι απειλές βίας, απ΄ όπου και αν προέρχονται, θεωρούμε μάλιστα ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού», λέει στο Έθνος της Κυριακής ο σύντροφος της μητέρας του Γρηγορόπουλου και δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Κωνσταντίνου.