12 Νοε 2015

Η "σκληρή διαπραγμάτευση" σε νέες περιπέτειες

                         
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ.. ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ! 

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συνομολόγησε το τρίτο Μνημόνιο, μοιραίο ήταν, να αρχίσει να μιλάει τη γλώσσα των Σαμαροβενιζέλων. 

Τελευταίο δείγμα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού...

 στο υπουργικό συμβούλιο με τις οποίες εμφανίστηκε, να καμαρώνει για την καινούργια, φαντασιακή επιτυχία της “σκληρής διαπραγμάτευσης” που διεξάγει (στα καλύτερα των ονείρων του) και η οποία διαψεύδει, λέει, τις Κασσάνδρες που πρόβλεπαν εμπλοκή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. 
Την ερχόμενη Δευτέρα, στο Euro Working Group, θα λυθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες, οι Ευρωπαίοι θα ξεκλειδώσουν την πρώτη δόση των δύο δισ, όπως και τα 10 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίνοντας μια κάποια ανάσα στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική αφήγηση. 

Όπως ακριβώς συνήθιζαν και οι προηγούμενοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Παπαδήμος και Βενιζέλος), ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει για την "αίσια" έκβαση μιας θεατρικής διαπραγμάτευσης, η οποία πάντα καταλήγει, στο να δεχθεί η Αθήνα... ό,τι ακριβώς ζητούσαν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Μάλιστα, ο ίδιος κατάφερε να βάλει τα γυαλιά στους προκατόχους του, κερδίζοντας τον έπαινο του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, κατά τον οποίο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι η πιο συνεργάσιμη της τελευταίας πενταετίας! 

Ασφαλώς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε κανένα λόγο, να μην ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσης των 10 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα κατοχύρωσε με νόμο, ότι οι συστημικές τράπεζες θα “διασωθούν” άλλη μια φορά με χρήματα των Ελλήνων (αγρίως) φορολογουμένων, για να παραδοθούν στους ιδιώτες και στα ξένα, αρπακτικά funds, υπό την άμεση εποπτεία των Ευρωπαίων. 

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο Γερμανός γκαουλάιτερ της Ευρωζώνης να ειρωνευτεί την περίφημη "σκληρή διαπραγμάτευση" της Αθήνας, μέσω ανώνυμων “κυβερνητικών κύκλων του Βερολίνου”, οι οποίοι δήλωσαν: "Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό η κυβέρνηση Τσίπρα. Γνωρίζουμε και το γεγονός της “σκληρής διαπραγμάτευσης”. Πιστεύουμε όμως ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει βρεθεί κοινή λύση". Εν ολίγοις: εντάξει κ. Τσίπρα, κάνε το σόου σου για εσωτερική κατανάλωση, αφού όλοι γνωρίζουμε πλέον τι πρακτική αξία (δεν) έχουν όλα αυτά... 

Με μια άλλη δήλωσή του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως καλή ώρα η Ελλάδα, να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, γιατί αυτό θα... τονώσει την ανάπτυξή τους! Φυσικά, η Γερμανία, που δεν έχει πρόβλημα ανάπτυξης, δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Μ' ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Πρώτα σας καταστρέφουμε την οικονομία με τη λιτότητα και τα μνημόνια, ύστερα σας ζητάμε να φορτωθείτε τους πρόσφυγες, αντί να χαλαρώσουμε, τουλάχιστον, τη λιτότητα αναγνωρίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζετε. Ο κυνισμός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, αλλά βρίσκουν και τα κάνουν... 

Εξίσου δηλητηριώδεις για την ελληνική κυβέρνηση ήταν οι δύο αχυράνθρωποι του Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο πρώτος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση, ενταφιάζοντας τις ελπίδες που είχε εναποθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον "φίλο" του, Μάρτιν Σουλτς. Ο δεύτερος ξέκοψε οριστικά κάθε σκέψη για κούρεμα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το βιώσιμο και θέτοντας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του τη "μεταρρύθμιση" (διάβαζε: εκθεμελίωση) του ασφαλιστικού συστήματος. 

Ό,τι επικοινωνιακά στρατηγήματα κι αν αναζητήσει η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να κρύψει το βαρύτατο κοινωνικό τίμημα, για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την άλλη Δευτέρα. Αυτό το τίμημα θα γίνει σύντομα πολύ καθαρό με την προώθηση (ως είθισται, με τη διαδικασία του επείγοντος) του νέου νόμου για τα προαπαιτούμενα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου και με τη συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια”. 

Επί του προκειμένου, όλες οι πληροφορίες λένε, ότι η τελική συμφωνία για τα στεγαστικά δάνεια θα προστατεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μόνον έναν στους δύο δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει, ότι σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία των πλειστηριασμών και των εξώσεων δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών από τα σπίτια τους, κάτι που προοιωνίζεται άγρια κοινωνικά φαινόμενα, ίσως και ανοιχτή κυβερνητική κρίση. 
Η σημερινή γενική απεργία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα λαϊκής ανασύνταξης και αντεπίθεσης για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και την αναστύλωση της ελπίδας για μια άλλη πορεία του τόπου.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΜΕΡΙΤΗ

ΠΗΓΗ: iskra.gr