18 Νοε 2015

Συμφωνία - Λαιμητόμος πετάει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

                       
ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί, ο χαρακτηρισμός που εκπορεύεται από το Μαξίμου περί...


“επώδυνου συμβιβασμού” με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων. 

Η συμφωνία, που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα, θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες, που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες “διασώζονται” και πάλι με 10 δισ. Τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο καυτό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, απειλώντας με ακραία κοινωνικά φαινόμενα στο προσεχές μέλλον.  

Η δήθεν “σκληρή διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης παρέχει, τελικά, προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται το κατώφλι της φτώχειας. Σ' αυτή την κατηγορία υπάγονται μόνο τα άτομα με ετήσιο, μικτό εισόδημα μέχρι το πολύ 8.180 ευρώ (δηλαδή, καθαρό εισόδημα περίπου 500 ευρώ το μήνα) και τα ζευγάρια με μικτό εισόδημα μέχρι 13.917 ευρώ (γύρω στα 800 ευρώ καθαρό εισόδημα το μήνα), με προσαύξηση 3.361 ευρώ για κάθε παιδί. Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία υπάγεται το 35% των δανειοληπτών με κάπως μεγαλύτερα εισοδήματα, οδηγείται σε εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, με την απειλή της κατάσχεσης να κρέμεται πάνω από τα σπίτια της.  

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν κατ' ιδίαν την ελπίδα, ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας πλειστηριασμοί, διότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες προτιμούν κάποιο συμβιβασμό, παρά να επωμιστούν απαξιωμένα ακίνητα με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Φρούδες ελπίδες. Με τον πρώτο μνημονιακό νόμο που ήδη ψήφισε η κυβέρνηση, το ΤΧΣ και μέσω αυτού οι τράπεζες περνούν κάτω από τον άμεσο έλεγχο των δανειστών και των ξένων funds. Και οι δύο έχουν ισχυρούς λόγους να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Τα μεν αρπακτικά funds γιατί είναι ακριβώς η δουλειά τους να αποκομίζουν κέρδη εξαγοράζοντας μπιρ παρά κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, οι δε δανειστές γιατί θεωρούν ότι η καταβαράθρωση των αξιών του real estate (όπως και της εργατικής δύναμης) αποτελεί βασική προϋπόθεση για “επενδύσεις” και “ανάπτυξη” του είδους που οραματίζονται.  

Η κυβέρνηση προωθεί για άλλη μια φορά με την απαξιωτική για το κοινοβούλιο διαδικασία του επείγοντος (ή μήπως και του κατεπείγοντος;) τα 48 μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία με το Euro Working Group, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση μέχρι τη Δευτέρα. Πέραν του καυτού θέματος των πλειστηριασμών, θα περιλαμβάνονται τα επίσης σοβαρά θέματα της ανατροπής των ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις, των γενόσημων φαρμάκων, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κ.α. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο για μεταβίβαση των “κόκκινων δανείων” (επιχειρηματικών, αλλά ενδεχομένως και στεγαστικών ή και καταναλωτικών) στα διαβόητα distress funds, τους κατ' εξοχήν “γύπες” του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου. Το θέμα θα κλείσει οριστικά το Δεκέμβριο.  

Προτού καλά-καλά κλείσει το δυσβάσταχτο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση αρχίζει από την Τετάρτη κιόλας τη “διαπραγμάτευση” (διάβαζε: διεκπεραίωση των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεών της) για το δεύτερο, ακόμη επαχθέστερο πακέτο προαπαιτούμενων. Σ' αυτό περιλαμβάνονται το φορολογικό, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που επέβαλε στην κυβέρνηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κυρίως το ασφαλιστικό, που απειλεί να ανατινάξει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων και να αποσταθεροποιήσει πλήρως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.  

Αν η αποδόμηση της κυβερνητικής ρητορείας περί “διαπραγμάτευσης”, “ισοδύναμων” και “κοινωνικού πρόσημου” των μνημονιακών μέτρων ήταν τόσο θλιβερή όσο και αναμενόμενη, προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να αποστασιοποιηθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα, εγκαλώντας την κυβέρνηση για... ενδοτισμό έναντι των δανειστών. Η δημαγωγία τους δεν μπορεί να πείσει ούτε καν τους ψηφοφόρους τους, όταν οι πάντες γνωρίζουν, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (όπως και το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων) στήριξαν το τρίτο μνημόνιο, με όλα τα μέτρα που αυτό είχε περιγράψει και σήμερα απλώς επικυρώνονται. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή τη Βουλή και τα κόμματά της. Μόνο η δική τους αγωνιστική ανάταση μπορεί να προστατέψει τις δουλειές, τις συντάξεις και το μόχθο μιας ολόκληρης ζωής. Η Λαϊκή Ενότητα θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα για τη λαϊκή επιβίωση σήμερα, για μια άλλη ζωή, σε μια Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών τους αύριο.



                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    

Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ   ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΧΡΗΣΤΕΥΘΕΙ  

                        ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Μόνο ως λαιμητόμος μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών, με βάση την οποία η χώρα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη κοινωνική τραγωδία της μεταπολίτευσης με το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών
Είναι ειρωνεία, αυτήν την ώρα να διαμαρτύρονται, τάχα, για το μαζικό ξεσπίτωμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα, που από κοινού ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τις κατευθύνσεις του για απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει με αντισυνταγματικό πραξικόπημα τη συμφωνία για τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.  Η κατάπτυστη, όμως, συμφωνία δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Θα μείνει στα χαρτιά και θα αχρηστευθεί στην πράξη από το κίνημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο η Λαϊκή Ενότητα, στην πρώτη γραμμή, θα στηρίξει και θα ενισχύσει.

Το Γραφείο Τύπου