Ο κύβος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ερρίφθη, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, τα αποτελέσματα των stress tests κρίνονται «διαχειρίσιμα» τόσο από κυβερνητικές όσο και από τραπεζικές πηγές και το Μαξίμου δίνει σύνθημα ανασύνταξης και εστίασης στα ανοιχτά, μεγάλα κοινωνικά μέτωπα.
Εν ολίγοις, ο νέος εκβιασμός των δανειστών με το κούρεμα των καταθέσεων αποκρούεται και όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει τώρα στην προάσπιση της «κοινωνικής συνοχής» - έναν στόχο, που επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η στρατηγική και το μήνυμα του Μαξίμου είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι εκκρεμότητες για να δοθεί, επί «καθαρού εδάφους και με πολιτικούς όρους» η μάχη για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα που η κυβέρνηση οριοθετεί ως την μείζονα, κοινωνική και πολιτική, κόκκινη γραμμή της.
Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για να εξεταστούν οι όροι της συμμετοχής ιδιωτών και δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έως την Πέμπτη θα έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει κλείσει και το θέμα των περίφημων ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Επ’ αυτού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κοστολόγησης των ισοδυνάμων και διαμήνυαν ότι καμία από τις «ιδέες» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν πρέπει να θεωρείται έγκυρη. Οπερ, κι εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και καραμπόλα, θα ανοίξει το πεδίο για να μπει το θέμα των πλειστηριασμών στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – μιας διαπραγμάτευσης που ξεκινά την Τρίτη με την επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και έχει ως κομβικό σημείο το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Από ελληνικής πλευράς το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά εδώ, είναι, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Όπως τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα θεμελειώδες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και εάν δεν επέλθει συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, θα υπάρξει και προσωπική εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο κορυφής.
«Η κυβέρνηση θέτει κατ΄αρχήν το κριτήριο της προστασίας της πρώτης κατοικίας» ήταν το ενδεικτικό μήνυμα που έστειλε χθες από τη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας επίσης ότι «αρνείται και κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων». Η πιθανή πώληση, επιχειρηματικών κυρίως, κόκκινων δανείων σε ξένα funds παραμένει στην ατζέντα των πιστωτών, ωστόσο ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνον την «αναδιάρθρωσή τους εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδύσεις». Και επεσήμανε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο κατηγοριοποίησης των δανείων που θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.
Συνολικά, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ρυθμιστεί πλήρως το ζήτημα των κόκκινων δανείων έως το τέλος του έτους. Από τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ προέκυψε, ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των 4 συστημικών τραπεζών φθάνει στα 107 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 52% των συνολικών χορηγήσεων που έχουν δοθεί. Και όπως σημείωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος, «εάν δεν κλείσει αυτό το μέτωπο και δεν λειτουργήσουν ουσιαστικά οι τράπεζες σαν τράπεζες, καμία οικονομία δεν θα κινηθεί και καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει».
Εάν όντως ο σχεδιασμός υλοποιηθεί κι έως το τέλος του έτους έχει διασφαλιστεί η «κανονικότητα» στη λειτουργία των τραπεζών παράλληλα με την κοινωνική συνοχή όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση, τότε θα έρθει και η ώρα του χρέους. Στο οποίο το Μαξίμου καταγράφει και τη νέα χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που διαμήνυσε, ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προϋποθέτει σημαντική ελάφρυνσή του».
Μέχρι τότε, όμως, και έως ότου αξιοποιηθούν παλιές και νέες ευρωπαϊκές συμμαχίες, θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα μνημονιακά μέτρα της συμφωνίας του Αυγούστου. Είναι η ρητή προϋπόθεση που δεν παρέλειψαν, εκ νέου, να τονίσουν και ο «φίλος» Μοσκοβισί και ο «σύμμαχος» Ντράγκι...