29 Νοε 2015

Μπαρτσελόνα : 116 χρόνια ιδεολογία - πάθος - ζωή (βίντεο)


Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1899, όταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ υπέγραφε πρώτος την ιδρυτική διακήρυξη της Μπαρτσελόνα. Η ομάδα της Καταλονίας κλείνει σήμερα 116 χρόνια ζωής…

 

Κρόιφ, Κουμπάλα, Νέεσκενς, Κούμαν, Στόιτσκοφ, Μαραντόνα, Ρομάριο, Γουαρδιόλα, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Νεϊμάρ, Μέσι ή απλά Μπαρτσελόνα.  Οι σπουδαίοι  ποδοσφαιριστές που έγραψαν και γράφουν την ιστορία του καταλανανικού συλλόγου, αυτού που οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν κάτι περισσότερο από έναν σύλλογο.





Στις 17 Ιανουαρίου 1968, ο Ναρσίς ντε Καρέρας, ένας εθνικιστής Καταλανός, δικηγόρος με φιλευλεύθερες απόψεις και όχι πολέμιος του δικτάτορα Φράνκο, όσο αντιφατικό κι αν μοιάζει αυτό, εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου. Η κυβέρνηση είχε στείλει εκπρόσωπό της κατά την παρουσίαση του νέου προέδρου των «μπλαουγκράνα» με βασικό σκοπό να «ελέγξει« ώστε ο ντε Καρέρας να μην πει κάτι… ύποπτο. Ο ντε Καρέρας, έτσι κι αλλιώς, δεν θα έλεγε κάτι εμπρηστικό και στον λόγο του προσπάθησε να στείλει μήνυμα ενότητας.



«Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» είπε στην αρχή της ομιλίας του και κοίταξε προς το μέρος που καθόταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι περισσότερο από μια Κυριακή που βλέπουμε την ομάδα μας να παίζει. Είναι πολλά περισσότερα απ' όλα αυτά. Είναι ένα πνεύμα ριζωμένο μέσα μας και τα χρώματά της τα αγαπάμε πάνω από όλα».

Όλοι ευχαριστημένοι. Και οι Καταλανοί και η κυβέρνηση της Μαδρίτης. Η εναρκτήρια φράση του έγινε σύμβολο, η ομάδα ήταν για τους οπαδούς της κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα. Έγινε ιδεολογία, πάθος και ζωή.
Τον Οκτώβριο του 1973 ο Χαβιέ Κόμα άρχισε μια διαφημιστική εκστρατεία για ένα ποδοσφαιρικό φιλικό ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και επανέφερε την φράση του ντε Καρέρας ως σύνθημα. Πολιτικοί ηγέτες της Καταλονίας χρησιμοποίησαν αυτό το μότο στις καμπάνιες τους.



Η Μπαρτσελόνα δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τους διανοούμενους της αριστεράς ως σύμβολο αμφισβήτησης του αυταρχισμού και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Υπήρξε πάντα ο αντίπαλος πόλος της Ρεάλ, της ομάδας της πρωτεύουσας και κατά πολλούς κύριου εκφραστή του ισπανικού κατεστημένου.

Είναι ιδέα, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα… Και όχι μόνο. Είναι και οι θρύλοι της μπάλας που φόρεσαν τη φανέλα της και την οδήγησαν στην κατάκτηση 23 πρωταθλημάτων Ισπανίας, 26 Κυπέλλων, 5 Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Είναι η ομάδα του Λάζλο Κουμπάλα, του «ιπτάμενου Ολλανδού», του Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος την υπηρέτησε και ως παίκτης και ως προπονητής, του Κούμαν και του Μαραντόνα, του Ρομάριο και του Στόιτσκοφ, του Μέσι και του Νεϊμάρ.

Θυμηθείτε στιγμές αυτών των θρύλων, στιγμές της Μπαρτσελόνα: