3 Νοε 2015

Το μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών: Παρακολούθηση 10.000 ανθρώπων 24 ώρες το 24ωρο για 20 χρόνια


Δέκα χιλιάδες άνθρωποι, 2.500 νοικοκυριά, καλούνται να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο (και πλέον αμφιλεγόμενο) κοινωνικό και ιατρικό πείραμα. 
Τόπος η Νέα Υόρκη. 
Το πρόγραμμα HUMAN μεταφέρει το «Τρουμαν Σόου» στην πραγματικότητα, με την υποστήριξη του...

 Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του νορβηγικού επιστημονικού-φιλανθρωπικού ιδρύματος «Kavli».

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα πρέπει να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να «καλωδιώσουν» τα σπίτια τους και τους ίδιους, ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους. Για 24 ώρες το 24ωρο και για 20 ολόκληρα χρόνια όλα θα καταγράφονται. Που πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, πως μεγαλώνουν, ενώ με συχνές εξετάσεις θα καταγράφεται η εξέλιξη ζωτικών βιοδεικτών τους, του γονιδιώματος και του μικροβιώματός τους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης), αγνώστου μέχρι στιγμής προϋπολογισμού, που, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σκοπεύει να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια οι κάθε είδους επιστήμονες (από γιατρούς και ειδικούς των υπολογιστών έως κοινωνιολόγους και ψυχολόγους) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση.

Οι επιστήμονες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά ιατρικά αρχεία των 10.000 συμμετεχόντων, όπως και στα εκπαιδευτικά και στα οικονομικά τους στοιχεία. Ακόμη, τα κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται και τι κάνουν, ενώ θα τους ζητούν να απαντούν και σε ερωτηματολόγια κάθε εβδομάδα. Εν ολίγοις, τίποτε δεν θα μείνει κρυφό.

Υπεύθυνος του προγράμματος HUMAN είναι ο Πολ Γκλίμτσερ, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος εκτιμά, ότι τα δεδομένα θα είναι πολύτιμα για την επιστήμη και θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα συμπεράσματα ακόμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και για πολλές ασθένειες. Ένας από τους ιθύνοντες του πρότζεκτ είναι ο Ελληνας ομογενής καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του NYU, Αριστείδης Πατρινός.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την έως τώρα προετοιμασία της και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, σε μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων στο περιοδικό «Big Data». Πολλοί είναι οι επιστήμονες που χαρακτηρίζουν το HUMAN ως το σύμβολο της εποχής των «μεγάλων δεδομένων» (Big Data).

Όπως σημειώνει ο Βάσαντ Νταρ, καθηγητής του Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο περιοδικό Big Data, «το πρότζεκτ HUMAN αντιπροσωπεύει την πρώτη πραγματική σύνθεση τεχνικών μεγάλων δεδομένων (big data) από πολλές επιστήμες και τομείς με στόχο την ποσοτικοποίηση και κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης με έναν αυστηρό επιστημονικά τρόπο». «Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των μεγάλων δεδομένων και θα επιτρέψει μια πραγματικά καινούργια κατανόηση των μηχανισμών της ανθρώπινης υγείας και συμπεριφοράς», προσθέτει.