Πλήρη αλλαγή του μοντέλου των συντάξεων προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα - ένα πόρισμα που, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα αποτελέσει και τη βάση διαλόγου για να νομοθετηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μέσα στον Νοέμβριο.
Το νέο μοντέλο προβλέπει ενοποίηση ταμείων και ασφαλιστικό σύστημα δύο πυλώνων με τη σύνταξη να χωρίζεται σε δύο σκέλη, την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Η Επιτροπή δεν εισηγείται συγκεκριμένα χρηματικά όρια για το ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά προβλέπει ότι θα διαμορφώνεται με εισοδηματικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπ΄όψιν και την περιουσιακή κατάσταση του δικαιούχου.
Στο μέτωπο των επικουρικών τα σενάρια που προτείνει η Επιτροπή είναι δύο - είτε την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη, είτε την διατήρηση του ενιαίου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικό όμως σύστημα.
Αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.
Για την δομή της σύνταξης προβλέπεται ο συνδυασμός των εξής δύο πυλώνων:
* Εθνική – κοινωνική σύνταξη: Θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα χορηγείται στα 67 έτη και το σχέδιο δεν καθορίζει το ύψος της. Η Επιτροπή προτείνει διαμόρφωση με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε, ότι το καλύτερο σενάριο είναι η εθνική σύνταξη να παραμείνει ίδια για όλους. Με βάση την πρόταση της Επιτροπής όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.
* Ανταποδοτική σύνταξη. Οι εισφορές του κάθε εργαζόμενου θα συσσωρεύονται εικονικά σ’ έναν ατομικό λογαριασμό και θα τοκίζονται με ένα επίσης εικονικό επιτόκιο. Το σύστημα θα είναι “καθορισμένων εισφορών”, θα ισχύει η αρχή της ισοδυναμίας, που σημαίνει, κατά τη συνταξιοδότηση, ότι η συσσωρευμένη αξία των εισφορών ισούται με την παρούσα αξία των μελλοντικών καταβολών της σύνταξης. Σ'ύμφωνα με το πόρισμα, το σύστημα των εικονικών λογαριασμών επιτρέπει την ελαστική συνταξιοδότηση, την επιλογή δηλαδή από τον ίδιο τον ασφαλισμένο της στιγμής συνταξιοδότησής του, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.
Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων, κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με χαμηλότερους όμως συντελεστές. Δηλαδή, από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.
Επικουρικές συντάξεις
Για τις επικουρικές συντάξεις το σχέδιο έχει 2 σενάρια:
* Ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια με πιθανότητα εξάλειψής της σε βάθος χρόνου, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.
* Διατήρηση του ενιαίου επικουρικού ταμείου αλλά με μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος που ίσχυε έως τώρα σε κεφαλαιοποιητικό.
* Επίσης προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).
Ενοποιήσεις Ταμείων
Δύο είναι τα προτεινόμενα σενάρια και για τις ενοποιήσεις των Ταμείων:
* Δημιουργία ενός ταμείου - μαμούθ για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
* Δημιουργία τριών υπερ-ταμείων:: Ταμείο για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr