19 Οκτ 2015

Ποιος (δεν) πληρώνει τα κανάλια


Από τον Μπαϊρακτάρη και τους «πέντε νταβατζήδες» του Καραμανλή μέχρι σήμερα είναι κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια και τρία Μνημόνια δρόμος: Σ’ αυτόν τον δρόμο μια χώρα χρεοκόπησε, μια κοινωνία διαλύθηκε, η Ευρώπη κλονίστηκε. 
Τα πάντα άλλαξαν και όλα ανατράπηκαν εκτός από το…


σήμα που εκπέμπουν τα εν Ελλάδι τηλεοπτικά κανάλια. Είναι το ίδιο σήμα πάντα, της διαπλεκόμενης ανομίας, της δημοκρατικής έκπτωσης και της αναρχίας των ολιγαρχών.

Το εάν ήρθε, όντως, η ώρα, αυτό το σήμα να αλλάξει, θα κριθεί από την έκβαση της αναμέτρησης που αρχίζει σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών. Είναι μια αναμέτρηση που ξεκινά με όρους και οιωνούς πολέμου: Με τις πληροφορίες να φέρουν τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να προσανατολίζεται στη χορήγηση 4 αδειών ενημερωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και με το ελάχιστο τίμημα να τοποθετείται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, καναλάρχες και μιντιάρχες διαμηνύουν, ήδη, ότι δεν θα παραδοθούν αμαχητί.

Ο Σταύρος Ψυχάρης έστειλε χθες, από το πρωτοσέλιδο του Βήματος, ψυχροπολεμικά μηνύματα στο Μαξίμου, το Mega προχωρά σε νέες μειώσεις μισθών από 10% έως 20% και οι καναλάρχες έχουν επιβάλλει στα μιντιακά τους συγκροτήματα εσωτερική στάση πληρωμών με δίμηνες και τρίμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους. Εν ολίγοις, η ασπίδα του πολέμου θα είναι οι «άμαχοι» και η σαφής απειλή είναι πως η σύγκρουση θα έχει παράπλευρες απώλειες.

Ποιοι θα πάρουν άδειες – Πόσα θα πληρώσουν

Τη σφοδρότητα, πάντως, και τις επόμενες πράξεις της σύγκρουσης θα καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που κατατίθεται σήμερα. Οι πληροφορίες θέλουν τα κριτήρια για την συμμετοχή στον διαγωνισμό χορήγησης των αδειών να είναι ιδιαίτερα αυστηρά, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαφάνειας – π.χ. προβλέπεται πλήρης ονομαστικοποίηση μετοχών και τραπεζική ενημερότητα.

Με βάση το προσχέδιο του νόμου, που είχε δοθεί τον Ιούλιο στη δημόσια διαβούλευση, οι άδειες χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα έχουν 10ετή διάρκεια, ενώ ο τελικός αριθμός τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μετά από γνωμοδότηση του ΕΣΡ. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ο αριθμός των αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας με ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου δεν θα ξεπερνά τις 4.

Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου
• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο
• Μη ενημερωτικού χαρακτήρα

Σύμφωνα πάντοτε με το προσχέδιο του Ιουλίου το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλουν οι μέτοχοι θα είναι:

• 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με γενικό περιεχόμενο
• 5.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού – θεματικού περιεχομένου
• 2.000.000 ευρώ για κανάλια με μη ενημερωτικό περιεχόμενο

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.

Το ίδιο σχέδιο έθετε ως ελάχιστα όρια τα εξής:

• 400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα
• 50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
• 20 εργαζόμενοι για μη ενημερωτικά κανάλια

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαφάνειας, προβλέπεται ονομαστικοποίηση των μετοχών, ενώ θα απαιτείται φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται ομαλά.

Στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν ανώνυμες εταιρίες, κοινοπραξίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ που θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και θα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.

Το πλαίσιο αυτό, που οι τελικές του λεπτομέρειες αναμένονται στο σημερινό σχέδιο νόμου, βρίσκει ήδη απέναντι μιντιάρχες και καναλάρχες που αφήνουν αιχμές για προώθηση «ημετέρων» επιχειρηματιών από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ, υπό τον τίτλο «Ποιοι είναι οι «νταβατζηδες» των Μέσων Ενημέρωσης». Το άρθρο, αφού τονίζει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες «το Mega πλήρωσε χαράτσι 20 εκατομμυρίων ευρώ» καταλήγει με την εξής επισήμανση: «Δεν είναι σαφές, που οδηγεί η αναφερόμενη κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει ευταξία στον τηλεοπτικό χώρο παίζοντας με τους αριθμούς, εν μέσω φημών συγκροτήσεως τηλεοπτικών σταθμών ιδιαιτέρως φίλιων προς ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες».

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας η αναμέτρηση πήρε και προσωπική διάσταση με ένα εκτενές «ρεπορτάζ-αφιέρωμα» στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Στο εν λόγω αφιέρωμα ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως «ο τα πάντα εποπτεύων», με την εφημερίδα να υπαινίσσεται, ότι ο υπουργός Επικρατείας κάνει business δια της ανεπίσημης οδού και να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι έξυπνος. Είναι δραστήριος. Αλλά τον τελευταίο καιρό όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει».

Προφανώς, πρόκειται μόνον για την πρώτη πράξη του πολέμου. To be continued…

ΠΗΓΗ: tvxs.gr