15 Νοε 2013

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων


Το ζήτημα του φόρου των ακινήτων πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης για το εθνικό φορολογικό σύστημα, καθώς επιδίωξη είναι, να «φτάσουμε κάποια στιγμή ως κοινωνία σε ένα ολοκληρωμένο, σταθερό, απλό φορολογικό» σύστημα, δήλωσε ο Ευάγγελος.
 

Νωρίτερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έδωσε «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο ύστερα από τις αλλαγές. Θετικοί και οι βουλευτές της ΝΔ. Διαβάστε τι προβλέπει το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε με αντιπροσώπους των επαγγελματιών, της αγοράς και των ιδιοκτητών, για το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων. «Οι παραγωγικοί φορείς αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια, που έχει γίνει χάρη και στις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βελτιωθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Θα ληφθούν υπόψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και της αγοράς» δήλωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθώσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο, ώστε να ικανοποιηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που το τελευταίο διάστημα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το φόρο ακινήτων και σε όλους τους τόνους διεμήνυσαν, πως το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή, αν κατατεθεί χωρίς διορθώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να καταλήγει, σε ένα σχέδιο που προβλέπει, πως το κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά και αφού αθροίζεται η αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων και ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με το Βήμα, το τελικό σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων αποτελείται από κύριο και συμπληρωματικό φόρο και προβλέπει:


    * Στον κύριο φόρο υπάγονται τα πάσης φύσεως ακίνητα (κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια)
    * Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα (εξαιρούνται τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια)


Υπολογισμός κύριου φόρου (στα πρότυπα του «χαρατσιού»)

    * 12 κλιμάκια που κυμαίνονται από 2 ευρώ έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας και ανάλογα την τιμή ζώνης (χαμηλότερος  από 4,4% έως 21,6% σε σύγκριση με το χαράτσι 2013 ή μεσοσταθμικά 16%)
    * Παραμένουν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης
    * Τα ακίνητα αγροτικής χρήσης εξαιρούνται της φορολογίας (στάνες, κοτέτσια, αποθήκες κτλ.)
    * Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται στο 1/10 του συντελεστή
    * Τα οικόπεδα φορολογούνται με βασικό φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα με 25 κλιμάκια ανάλογα την τιμή ζώνης και το Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο νόμου)
    * Αγροτεμάχια
    * Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα με συντελεστή θέσης από 1 έως 3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης (δασικά 0,1, βοσκότοποι 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8), συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5


Υπολογισμός συμπληρωματικού φόρου (ΦΑΠ)

    * Υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
    * Αφορολόγητο φυσικών προσώπων 300.000 ευρώ (από 200.000 που είναι ο ΦΑΠ)
    * Ελάχιστος συντελεστής 2 τοις χιλίοις - ανώτατος συντελεστής φορολογίας 1% (από 2% του ΦΑΠ)
    * Νομικά πρόσωπα φορολογούνται με συντελεστές 0,5% και 0,25%


Φορολόγηση ευπαθών ομάδων

    * Θα εξαιρούνται ή θα μειώνεται ο φόρος στις εξής κατηγορίες φορολογουμένων: Άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους
    * Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή μπορεί να βελτιωθούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια


Πόσα θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

    * Η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει για το 2014 σε 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ χωρίς τα αγροτεμάχια), από 3,18 δισ. ευρώ που προβλέπεται για το 2013
    * Η είσπραξη θα διαμορφωθεί σε 2,65 δις. ευρώ (από 2,9 δις. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο), από  2,5-2,6 δις. ευρώ που προβλέπεται για το 2013


Οι παραδοχές:

    * Οι αστικές αντικειμενικές αξίες είναι «εικονικές»
    * Δεν είναι εφικτή ακόμη η ενιαία φορολόγηση περιουσίας