15 Νοε 2013

Aνοίγει την τράπουλα των συνεργασιών ο Τσίπρας

 Να συζητάει όλα τα ενδεχόμενα συμμαχιών και συνεργασιών εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στην «ελεύθερη» ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας, πάντως, τη σχετική... 

 συζήτηση για το βράδυ των εκλογών καθώς παραδέχθηκε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί και η δυναμική των πραγμάτων θα διαμορφωθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε πολλές φορές για τις συνεργασίες και την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ απέκλεισε μόνο από το πλάνο συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ τους «ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του Μνημονίου». Με τη φράση του αυτή, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογράφιζε» κυρίως τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προωθημένες επαφές με στελέχη που έχουν «λερώσει τα χέρια τους» σε «μνημονιακές» κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, όπως η Λούκα Κατσέλη.
 
Κόμματα και βουλευτές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, εμφανίστηκε να προβληματίζεται και να «αφουγκράζεται» όχι μόνο τις υπόγειες δυναμικές του πολιτικού σκηνικού και των κομμάτων, αλλά και ατομικά ορισμένων βουλευτών. «Δίνω σημασία σε βουλευτές που εκφράζουν προβληματισμό για το Μνημόνιο, ακόμη κι αν είναι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Κρύο-ζέστη» για ΔΗΜΑΡ
 
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα προσέγγισης προς τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ερωτηθείς, αν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε (σε μία αποστροφή του λόγου του) με τη φράση «και με αυτούς». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να δηλώσει τη διαφωνία του με το «παρών» της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε την Αγίου Κωνσταντίνου «επαμφοτερίζον κόμμα με απουσία στρατηγικής».