12 Οκτ 2013

Ιδου τα λεφτά που δεν φορολογούνται. Από 75.000 εύπορους έχουν ελεγχθεί μόνο 220!


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν τα δημοσιεύματα της «Ε» σχετικά με το εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, με το οποίο επιχειρούσε να «θάψει» τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν στοιχεία από το εξωτερικό.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Ε» και την κατάθεση άρον άρον τροπολογίας, ώστε οι σχετικοί...
 
 έλεγχοι να παραταθούν κατά δύο χρόνια, ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να εμφανίσει μια «μαγική» εικόνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που διαψεύδεται όμως από τα ίδια τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα:

1. Για τα ελεγχόμενα από το ΣΔΟΕ στοιχεία της γνωστής «λίστας Λαγκάρντ», αλλά και των Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο, υποθέσεις που διαχειρίζεται βάσει εισαγγελικής παραγγελίας το ΣΔΟΕ, έχουν ζητηθεί τα ανοίγματα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των προσώπων και βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν τελικά αποτελέσματα.

2. Σχετικά με τις υποθέσεις συνολικά 54.246 εμβασμάτων στο εξωτερικό, ύψους 22 δισ. ευρώ την τριετία 2009-2011, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε 24.710 επιστολές στους ελεγχομένους, προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, που δεν ήταν υποχρεωτικά δηλούμενα στις χρήσεις που εξετάζονται, προς δικαιολόγηση των εμβασμάτων.

Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ελεγχόμενων υποθέσεων, αρχικά επελέγησαν 436 υποθέσεις, οι οποίες εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι αυτοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Από αυτούς τους 436 ελέγχους έχουν ολοκληρωθεί μόλις δύο και έχει βεβαιωθεί ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο εισπράχθηκε.

3. Από τα ακίνητα στο Λονδίνο έχουν εντοπιστεί 107 περιπτώσεις, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 20 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί μόνο 162.000 ευρώ.

4. Για τα ταχύπλοα σκάφη έχουν βεβαιωθεί μόνο οκτώ φορολογικές παραβάσεις, αν και η λίστα με όσους διαθέτουν θαλαμηγούς εγγεγραμμένες στο ολλανδικό νηολόγιο περιέχει 136 υποθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων.

5. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των offshore εταιρειών, έχουν επιλεγεί 322 εταιρείες. Η διερεύνηση αφορούσε 163 και ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε 34, με βεβαιωμένα πρόστιμα 40 εκατ. ευρώ. Βέβαια το ποσό, καθώς και οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς ο συνολικός αριθμός των εταιρειών αυτών φτάνει τις 10.000.

6. Επίσης, από διασταυρώσεις στοιχείων από τα αρχεία των ΔΟΥ και του TAXIS για πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή, έχουν εντοπιστεί 2.423 υποθέσεις προς έλεγχο, έχουν εκδοθεί 1.800 εντολές ελέγχου, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 329 και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ.

Απ. Κακλαμάνης: Δεν μπορείτε...

Η παράθεση των «αποδεικτικών» από την πλευρά του υπουργού προκάλεσε εκνευρισμό και ενόχληση στον ερωτώντα Απόστολο Κακλαμάνη, που πρότεινε σε έντονο ύφος στον κ. Στουρνάρα, να μην περιορίζεται «στην πληγή» των σημειωμάτων που στέλνουν οι υπηρεσίες του, αλλά να καλεί ο ίδιος τους προϊσταμένους, για να του δίνουν λόγο για την πορεία των ερευνών.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής χρέωσε προσωπικά στον υπουργό έλλειμμα ως προς την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, επικαλούμενος τα στοιχεία που ο κ. Στουρνάρας είχε παραθέσει νωρίτερα.

«Δεν είναι δυνατόν, να έχουν εισρεύσει στα ταμεία μόνο πέντε εκατομμύρια ευρώ από τα χιλιάδες εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την ώρα που καιγόταν η Αθήνα», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης. «Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί», πρόσθεσε και συνέδεσε το συλλογισμό του με τους νέους φόρους στα ακίνητα που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση.

«Δεν μπορείτε να συλλάβετε τους φοροδιαφεύγοντες και επιβάλλετε φόρους στα ντουβάρια και σε όσους έχουν ένα μικρό χωραφάκι», σημείωσε.


Των ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
ΠΗΓΗ: enet.gr