19 Σεπ 2013

HRW: Κίνδυνος εξάπλωσης ανεξέλεγκτης βίας


«Δεν προκαλεί έκπληξη» η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καθώς «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μια επιδημία βίας». Το HRW κρούει τον κώδωνα, εκτιμώντας ότι είναι πια εμφανής ο κίνδυνος εξάπλωσης της «ανεξέλεγκτης βίας» στην...

 
 χώρα.  

Η έκθεση αναφέρει, πως τον Ιούλιο του 2012 καταγράφηκαν δεκάδες επιθέσεις κατά αλλοδαπών - μεταξύ των οποίων μετανάστες, αιτούντες άσυλο, έγκυες και παιδιά - στους δρόμους της Αθήνας, από «συμμορίες Ελλήνων».

Σύμφωνα με το HRW, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, η οποία χαρακτηρίζεται ως κόμμα «απροσχημάτιστα νεοφασιστικό, με έντονη ρητορική κατά των μεταναστών», έχουν συνδεθεί με περιστατικά βίας και στο παρελθόν, που περιελάμβαναν επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

«Τον τελευταίο Ιανουάριο, δύο άνδρες μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν Πακιστανό, καθώς αυτός πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά. Η αστυνομία, που ανακοίνωσε πως η επίθεση είχε πιθανώς ρατσιστικά κίνητρα, ανέφερε πως εντόπισε δεκάδες φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο σπίτι ενός εκ των δραστών. Ένας από τους κατηγορουμένους στη δίκη για το μαχαίρωμα ενός Αφγανού αιτούντος άσυλο, του Αλί Ραχιμί, τον Σεπτέμβριο του 2011, έθεσε (ανεπιτυχώς) υποψηφιότητα με τη Χρυσή Αυγή στις περσινές εκλογές», αναφέρει σχετικά και υπενθυμίζει, πως τον Σεπτέμβριο του 2012, βουλευτές της Χρυσής Αυγής και υποστηρικτές προέβησαν σε βίαιες επιθέσεις εναντίον πάγκων μεταναστών μικροπωλητών στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι.

«Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους σπάνια δικαιώνονται. Η έρευνά μου έχει δείξει πως οι δράστες σπάνια συλλαμβάνονται, και η απραξία της αστυνομίας αποτελεί τον κανόνα», γράφει η συντάκτρια της έκθεσης, Εύα Κοσέ, αναλύτρια θεμάτων διακρίσεων, μετανάστευσης και δικαιωμάτων μειονοτήτων, με έμφαση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ότι στην περίπτωση του Π. Φύσσα η αντίδραση των αρχών ήταν γρήγορη.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη, η κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η βία δεν θα είναι ανεκτή, όποιο και αν είναι το θύμα, και ότι η αστυνομία θα βρει τους υπευθύνους, καθώς η ανεξέλεγκτη βία, όπως αυτή που στοχεύει τους μετανάστες, είναι πιθανό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη κοινωνία», κλείνει η έκθεση του Παρατηρητηρίου.