4 Σεπ 2013

Σημίτης: Στο ΠΑΣΟΚ πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας, αλλά τις πλήρωσε και ο λαός


Βγήκαν για τα καλά τα μαχαίρια στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον Κώστα Σημίτη να ασκεί δριμύτατη κριτική στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρεου. «Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας με το πετσί μας αλλά δυστυχώς τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του...


«Τη στιγμή της καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ θεώρησε και αυτό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται. Και επαναφέραμε στην τάξη κάποιους λίγους που το επεσήμαναν. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι. Και ως μάγοι θα τα τακτοποιούσουμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας. Και τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ρίχνοντας εμφανώς τις ευθύνες στην διακυβέρνηση Παπανδρέου. Εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, εάν ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, είπε, στοχεύοντας τα βέλη του στην προεδρία Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Χρειάζεται θάρρος, το θάρρος απελευθερώνει, ενώ η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες, διαφθείρει», πρόσθεσε, ενώ «οι παλιές ιδέες, μάς περιστοιχίζουν ακόμα και δεν τολμάμε να αλλάξουμε αποφασιστικά ρότα».

Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας επέρριψε ο Κώστας Σημίτης και στην κυβέρνηση Καραμανλή, κάνοντας λόγο για αλόγιστο δανεισμό, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και διόγκωση του πελατειακού κράτους με χιλιάδες διορισμούς.

«Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ»

Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερώνεται και να μαθαίνει την αλήθεια ο πολίτης. «Πρέπει», είπε, «να σταματήσει η υποτίμηση των πολιτών καθώς ο πολιτικός δεν είναι ο κηδεμόνας του πολίτη», σημείωσε και πρόσθεσε πως η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά την χώρα, συγκαλύπτει την αλήθεια και δημιουργεί μια κοινωνία έρμαιη των απατεώνων».

Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν έντονα κατά της χούντας, από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση, την φυλακή, τα βασανιστήρια, την αυθαιρεσία της εξουσίας, από τους άσημους της μεγάλης μάζας που αισθάνονταν απέχθεια και αποστροφή προς τα παλαιά πολιτικά σχήματα».

«Σήμερα», όμως, δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του». «Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της», ήταν η δραματική διαπίστωση που έκανε ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος.