28 Αυγ 2013

Κορινθία: Τα σταφύλια της οργής. Tης Τζένης Σουκαρά


Ιδιοκτήτης μεγάλου συσκευαστηρίου του νομού «βάρεσε κανόνι» ενός εκατ. ευρώ αφήνοντας στον αέρα τους καταχρεωμένους παραγωγούς που συγκεντρώθηκαν χθες στο Ζευγολατιό απειλώντας ότι εάν δεν πληρωθούν θα σταματήσουν τη λειτουργία του...



«Κανόνι» που φτάνει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ «έσκασε» στην Κορινθία από γνωστό μεγάλο συσκευαστήριο της περιοχής  αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα τους πνιγμένους στα χρέη παραγωγούς της περιοχής. Η οργή τους χθες το πρωί ξεχείλισε για τον εμπαιγμό του επιχειρηματία, που εδώ και ένα χρόνο είναι εξαφανισμένος, για τις «πέτσινες» επιταγές, για την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι σε τέτοια περιστατικά, που μετατρέπουν σε ζούγκλα την αγορά, δίχως ασφαλιστικές δικλίδες και, κυρίως, δίχως τιμωρία.

 

«Ας έλθει ο εισαγγελέας»




Από νωρίς χθες το πρωί, οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν έξω από το συσκευαστήριο στο Ζευγολατιό αποφασισμένοι να μην το αφήσουν να δουλέψει ξανά, εάν δεν πάρουν τα χρήματά τους. «Ας έλθει ο εισαγγελέας! Εμείς δεν φεύγουμε από εδώ εάν δεν πληρωθούμε!» προειδοποιούν. Κάθε παραγωγός και μια μαρτυρία. Η ίδια όμως ιστορία. Ο έμπορος, η διαλεχτή παραγωγή, η ακάλυπτη επιταγή και ο «άφαντος» επιχειρηματίας.

 

«Εδωσα τα σταφύλια μου πέρυσι. Μου έδωσε επιταγή που έληγε στις 20 Δεκεμβρίου. Πήγα να την εισπράξω και δεν υπήρχε τίποτα. Ακάλυπτη. Σφράγισα την επιταγή μετά από 5 ημέρες, έκανα εντολή πληρωμής κι ακόμα περιμένω», λέει παραγωγός της περιοχής της Βόχας.




«Δουλεύαμε ένα χρόνο τσάμπα. Δεν μας πλήρωσε. Δεν μας έδωσε καν μια υπόσχεση πως θα μας εξοφλήσει μετά από κάποιους μήνες. Δεν θα αφήσουμε να δουλέψει το εργοστάσιο. Κανείς δεν μας στηρίζει. Το κράτος αδρανεί. Τι πρέπει να κάνουμε; Να φέρουμε μια μπουλντόζα και να μπούμε μέσα; Εκεί θα φτάσουμε», δηλώνει άλλος αγανακτισμένος.


 

«Ηρθε ο μεσίτης του εμπόρου, είδε τα σταφύλια μας, του άρεσαν, συμφωνήσαμε στην τιμή, πήρε την παραγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα και την ώρα της πληρωμής σταμάτησε κάθε επικοινωνία με το εργοστάσιο. Ενα χρόνο τώρα δεν μας έχει ενημερώσει κανείς τι θα γίνει. Εχουν γίνει διακόσιες με τριακόσιες μηνύσεις και κανείς δεν κάνει τίποτα. Εμείς είμαστε πια πεθαμένοι. Ζητάμε, κάνουμε έκκληση σε εκείνους που μπορούν, να επέμβουν για να πληρωθούμε».




Τα «κανόνια» στην Κορινθία τα τελευταία χρόνια δυστυχώς επαναλαμβάνονται, οδηγώντας σε απόγνωση και σε οικονομικό μαρασμό τον αγροτικό κόσμο. Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι πώς οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι. Αυτό βλέπουν και οι αγρότες και διαπιστώνουν την έλλειψη του κράτους. Την έλλειψη δηλαδή προστασίας του παραγωγού. Τρανταχτό παράδειγμα το περιβόητο μητρώο εμπόρων που δεν έγινε ποτέ. Ετσι, ο κάθε «μπαταχτσής» μπορεί ανά πάσα στιγμή να πηγαίνει στον παραγωγό και να δίνει ακάλυπτη επιταγή και να μην πληρώνει ποτέ.



Διαταγές πληρωμής




«Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για πάρα πολλές διαταγές πληρωμής από παραγωγούς, αλλά και από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, για τα βερίκοκα που έχει χάσει την προηγούμενη χρονιά», δηλώνει ο πρόεδρος της ένωσης, Κώστας Παπαβασιλείου. Τα χρήματα που διακυβεύονται στην υπόθεση είναι πάρα πολλά και αφορούν πάρα πολλές οικογένειες. «Δεν υπάρχει μία, ούτε για να πληρωθούν τα φάρμακα. Ολα με πιστώσεις. Κι αυτός εδώ κρύβεται και δεν μας δίνει τίποτα. Η εγκατάλειψη από το κράτος στον κάθε απατεώνα είναι ακόμα χειρότερη», προσθέτει αγρότης της κεντρικής Κορινθίας.



«Είναι θέμα επιβίωσης. Εχουμε στείλει επιστολές διαμαρτυρίας παντού. Η αντίδρασή μας θα είναι μεγάλη. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κρύβεται πίσω από άλλους. Εξακολουθεί να δουλεύει παίρνοντας σταφύλια με τα λεφτά των παραγωγών. Το κράτος τι κάνει; Το βλέπει κανείς; Ακούει κανείς;» αναρωτιέται ο κ. Παπαβασιλείου.




ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  27-8-13