18 Ιουλ 2013

Επιμένει στις γερμανικές αποζημιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιώργου Μελιγγώνη
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει μαζί του τον Μανόλη Γλέζο και επισκέπτονται σήμερα τον Κάρολο Παπούλια έχει τριπλή ανάγνωση: 
πρώτον, οι δύο άνδρες πηγαίνουν μαζί επειδή...
 
 ο Μανόλης Γλέζος εδώ και χρόνια έχει «πάρει πάνω του» το συγκεκριμένο θέμα, ενώ μόλις πρόσφατα εξέδωσε και νέο βιβλίο, με τίτλο «Και ένα μάρκο να ήταν». 
Δεύτερον, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ», δεδομένου ότι οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν σφοδρά στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος για τις συνιστώσες. 
Και τρίτον, το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» την αξίωση των γερμανικών αποζημιώσεων δείχνει, σύμφωνα με επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, μια «διαφορετική στάση αντιμετώπισης των Γερμανών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της υποτέλειας», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Από το Βερολίνο στην Αθήνα

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, υπενθυμίζουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να θέσει το σχετικό θέμα (μαζί με την παροχή στοιχείων για τις μίζες της Siemens) και στην «έδρα» του γερμανού υπουργού Οικονομικών, στο Βερολίνο, σε συνάντηση που είχαν εκεί προ μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αύριο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν με έμφαση, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συναντάται με τον Κάρολο Παπούλια, επειδή ίσως γνωρίζει, ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάκειται θετικά ως προς το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Πάντως, ήδη από χθες, ο Μανόλης Γλέζος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, παρουσίασε τα ερωτήματα που θα ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια να θέσει η ελληνική κυβέρνηση στον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας. 
«Τα ερωτήματα τα οποία θέτει η ίδια η ζωή και έχω την αυταπάτη ότι εκφράζω προς τον Σόιμπλε, που έρχεται εδώ στην Ελλάδα, είναι τα εξής:  
Έχει ή δεν έχει εξοφλήσει η Γερμανία αυτά που επιδίκασε η επιτροπή των Παρισιών, η 19μελης επιτροπή, το 1946; 
Τα έχει εξοφλήσει σε όλες τις χώρες; Ναι ή όχι; 
Γιατί εξαιρείται η Ελλάδα; Και την εξαίρεση την κάνει η Γερμανία»,τόνισε ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε:  
«Και το δεύτερο ερώτημα: Εξόφλησε το αναγκαστικό δάνειο και προς την Πολωνία και προς τη Γιουγκοσλαβία; Γιατί δεν το εξόφλησε προς την Ελλάδα. Γιατί αυτή η ειδική εξαίρεση προς την Ελλάδα;», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.


http://www.matrix24.gr/