18 Ιουλ 2013

Με το νόμο


Δημήτρης Μηλάκας
Η μια άποψη λέει, πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Κατά μια άλλη άποψη  νόμος είναι αυτό που κινείται εντός του συνταγματικού πλαισίου. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νόμοι γράφονται από αυτούς που κυριαρχούν σε μια δεδομένη συγκυρία, δεν πέφτουν από τον ουρανό.
 

Αυτοί που, στην προκειμένη περίπτωση, πέφτουμε από τα σύννεφα είμαστε όλοι εμείς, βλέποντας μπροστά στα μάτια μας τους πρόσκαιρα κυρίαρχους να «νομιμοποιούν» τη παρανομία (τους).
 

Η κυβερνητική πλειοψηφία, λοιπόν, έτοιμη να ψηφίσει ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, που συνοψίζει απαιτήσεις δανειστών και …εξομαλύνει το ελληνικό δίκαιο με το δίκαιο των τοκογλύφων, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα:

    * για την εξασφάλιση του αστικού και ποινικού ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (άρθρο 74)
    * την ίδρυση Παρατηρητηρίου αξιολόγησης και ελέγχου του προϋπολογισμού των ΟΤΑ (άρθρο 76)
    * για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (δικαίωμα του ενός εκάστου υπουργού από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν ή να συστήνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - άρθρο 90)
    * τη ρύθμιση για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας διενέργειας υποχρεωτικών μετατάξεων (κινητικότητα - άρθρο 91)
    * τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 103)
    * την δικαστική προστασία των εργαζομένων και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 105) και υποχρεωτική εκδίκαση των αγωγών για άκυρη απόλυση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013, παράλληλα με κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής επιβολής της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένου, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του (άρθρο 106).

 

Με άλλα λόγια, «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει». Δηλαδή, οι βουλευτές της δικομματικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης αποφάσισαν, ότι είναι νόμιμες οι διατάξεις που θα ψηφίσουν και θα κάνουν νόμο του κράτους ότι:

    * Τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτοί δηλαδή που «μοιράζουν» και «κινούν» το χρήμα μπορούν να το κλέψουν, να το κάψουν να το εξαφανίσουν, χωρίς να δώσουν πουθενά κανένα λόγο
 

     * οι συναρμόδιοι υπουργοί μπορούν να καταργούν ή να δημιουργούν θέσεις εργασίας
 

   * Το υπουργικό συμβούλιο με μια απόφαση ορίζει τον κατώτατο μισθό!
 

   * Ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να οδηγεί στη διαθεσιμότητα – απόλυση υπαλλήλους, ανάλογα με τα κέφια του (και τις οδηγίες του Τόμσεν)

Κάπως έτσι, νόμιμα, κυβερνιέται η χώρα, με πολυνομοσχέδια, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με οδηγίες που γράφονται απ έξω και έρχονται εδώ απλώς για να μεταφραστούν, να γίνουν νόμοι και να ψηφιστούν. Νόμιμα…

 

http://www.topontiki.gr/