28 Ιουλ 2013

Πέθανε ο Μοχάμαντ Χασάν από το στρατόπεδο Κορίνθου

 

Πέθανε στο Σισμανόγλειο το Σάββατο ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν, που χαροπάλευε διασωληνωμένος μετά την μεταφορά του από το νοσοκομείο της Κορίνθου όπου εισήχθη στις 2 Ιουλίου. Είχε φυλακιστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από τις 2/9/2012... 

 Καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ για αδιαφορία και συνενοχή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

 

  (φωτογραφία: Reuters/Muhammad Hamed)

«Πέθανε ο Αφγανός πρόσφυγας κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου, που χαροπάλευε διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Δένδιας έβαψαν τα χέρια τους με αίμα», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ που έκανε γνωστό το γεγονός με ανακοίνωσή της.

Η ζωή του είναι σε κίνδυνο προειδοποιούσε η ΚΕΕΡΦΑ με ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου, όπως έγραφε το enet, την Πέμπτη.


«Σύμφωνα με καταγγελίες που κάνουν οι συγκρατούμενοί του, πονούσε παρά πολύ καιρό αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν την έκκλησή του για μεταφορά του σε νοσοκομείο. Είχε λοίμωξη που απαιτούσε έγκαιρη θεραπεία.

    Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ακόμα και οι προειδοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, πριν ένα μήνα όταν μέλη της επισκέφτηκαν την Αμυγδαλέζα, έπεσαν στο κενό. Το υπουργείο Δημοσιας Τάξης και η ΕΛΑΣ δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο.

    Πέφτουν νεκροί κρατούμενοι και ο Δένδιας σιωπά. Για μας υπάρχει συνενοχή του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και του Δένδια για τα εγκλήματα που διαπράτονται μέσα στα στρατόπεδα και τα αστυνομικά τμήματα όπως στα Γρεβενά. Ζητάμε να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου κρατούνται άνθρωποι κατατρεγμένοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες που οι ιμπεριαλιστές τις έχουν ρημάξει με τον πόλεμο και το ΔΝΤ με τις οικονομικές του βόμβες.

    Άνθρωποι που αναζητούν άσυλο και καταφύγιο συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και οδηγούνται στο θάνατο. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική εδώ και τώρα.

    Για να φτάσει τελικά ο Μοχαμάντ Χασάν στο νοσοκομείο στις 2 Ιούλη έπρεπε να γίνει μια μεγάλη διαμαρτυρία από τους συγκρατούμενούς τους.

    Δυστυχώς, όμως, απ' ότι φαίνεται ήταν αργά. Και είναι τραγικό ότι στις 8 Ιούλη, ενώ βρίσκεται διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, του δίνουν έγγραφο με αναστολή της απόφασης για κράτηση και απέλασή του για έξι μήνες.

    Είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τη διαδρομή ενός πρόσφυγα, θύμα της επιχείρησης σκούπα του Δένδια, που ξεκινάει το Σεπτέμβρη του 2012 με την προσαγωγή του, συνεχίζεται μία βδομάδα μετά με τη σύλληψη και κράτησή του στην Κόρινθο και φτάνει στις 8 Ιούλη 2013 με την αποφυλάκισή του αφού πρώτα, στις 2 Ιούλη, έχει βρεθεί στο νοσοκομείο. Για να βγει δηλαδή κάποιος από το στρατόπεδο, πρέπει ή να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή να φτάσει στο τελικό στάδιο θανάτου από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Όπως αναφέρει:

«Οι συγκρατούμενοι του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία διότι ο Μοχαμάντ Χασαν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός  και οι αστυνομικοί δεν έδιναν καμία σημασία. Στη Κόρινθο η γνωμάτευση των γιατρών αναφέρει  «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1».

Ο Μοχαμάντ Χασάν είναι γεγονός από μαρτυρίες πως για 11 μήνες δεν είχε στοιχειώδη θεραπεία για την σοβαρή λοίμωξη που είχε για την οποία η θεραπεία ήταν αναγκαία για να σωθεί η ίδια του η ζωή.

Ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα εκ προμελέτης. Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ είχαν προειδοποιήσει με τις επισκέψεις τους στην Αμυγδαλέζα για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Η ΚΕΕΡΦΑ είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια, πιο πρόσφατα με συνέντευξη τύπου μαζί με την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κατά την οποία προειδοποιήσαμε για την τραγική κατάσταση της υγείας του Μοχαμάντ Χασάν.

Απαιτούμε να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- κολαστήρια που οδηγούν στην εξόντωση και στον θάνατο μετανάστες συνανθρώπους μας.

Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φώς. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛΑΣ".