5 Ιουλ 2013

Πρόταση Τσίπρα για πάγωμα πληρωμής τόκων: «Υπάρχουν 25 δισ. για ανασυγκρότηση»


Την πρόταση να ανασταλεί η πληρωμή τόκων για 4 χρόνια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 25 δισ. ευρώ για την κοινωνική ανασυγκρότηση διατύπωσε από την Πάτρα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού...
 
 επισήμανε ότι «μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά αυτοί που τα έφαγαν», επισήμανε, ότι μόνο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα υποχρεούται να πληρώσει 25 δισ. σε τόκους. «Από το μνημόνιο έχουμε πάρει κολοσσιαία ποσά νέου δανεισμού. Που πήγαν όλα αυτά γνωρίζετε; Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή, δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια. Και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ε, λοιπόν, φτάνει πια αυτός ο φαύλος κύκλος. Φτάνει πια αυτή η περιβόητη σωτηρία της χώρας με τη ταυτόχρονη δολοφονία του λαού μας. Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα έχει να πληρώσει 7,2 δισ. ευρώ φέτος, 7,1 δισ. για το 2014, 6,1 δισ. για το 2015 και 5,6 για το 2016. 
«Να, λοιπόν, τα λεφτά για την ανόρθωση. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη. 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος, μάλιστα, το παράδειγμα της Γερμανίας το 1953. «Μας λένε όμως μα τι ζητάτε να γίνουμε μπαταχτσήδες. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Πότε έχει ξανασυμβεί; Απαντάμε, λοιπόν, σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανίδεους. Σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανιστόρητους ότι έχει ξανασυμβεί και μάλιστα στα γεμάτα, για την ίδια τη Γερμανία το 1953. Που όχι μόνο συμφώνησαν να σταματήσει να πληρώνει τόκους αλλά διεγράφη το 60% του χρέους της και το υπόλοιπο αποφασίστηκε να αποπληρώνεται μόνο όσο θα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Εκλογές τώρα»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πέσει. «Ήρθε η ώρα της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα να ορθώσει ανάστημα και να μιλήσει ο κάθε δημοκρατικός πολίτης. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η τρικομματική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, δεν ανασχηματίστηκε. Έπεσε. Έπεσε, γιατί δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 2.000 άμεσες απολύσεις. Έπεσε γιατί στην προσπάθεια της να επιτύχει αυτό τον στόχο κλείνοντας τη δημόσια τηλεόραση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον λαϊκό ξεσηκωμό και την κατακραυγή. Έπεσε υπό το βάρος μιας εγκληματικής πολιτικής. Την διαδέχτηκε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μια κυβέρνηση συνενοχής και συναυτουργίας. Συγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι δημοκρατική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

 Κατά Στουρνάρα

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πυροβόλησε» με πυρ ομαδόν και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τη δήλωσή του πως «αν είχαμε χρεοκοπήσει, θα είχαμε γίνει Αίγυπτος». «Ενώ η τρόικα είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες, ο κ. Στουρνάρας απείλησε τους Έλληνες δημοσίως (και χωρίς ντροπή) ότι αν δεν κάτσουν καλά η Ελλάδα θα γίνει… Αίγυπτος. Είχαμε γίνει, όπως θυμάστε, κατά καιρούς Αργεντινή, Βόρεια Κορέα και Κύπρος, χάρη στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα. Τώρα γίναμε και Αίγυπτος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Και ο κ. Στουρνάρας έκανε τη δήλωσή του βγαίνοντας από συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών. Για να καταλάβουν όλοι, όσοι είχαν απορίες, το είδος των διαπραγματεύσεων που διεξάγει. Αντί να αντιστέκεται στους δανειστές, κατασκευάζει αιγυπτιακές μούμιες, για να μην αντιστέκονται οι Έλληνες. Ο Στουρνάρας όμως και ο Άδωνης που συντάχθηκε μαζί του, και οι άλλοι που συντάσσονται μαζί τους, και ο Σαμαράς που εισπράττει το ευνοϊκό νεύμα της Μέρκελ και το θετικό πνεύμα του Βεστερβέλε, και η ΕΡΤ και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αγριότητες του υπουργού δικαιοσύνης και οι κουτσαβακισμοί του υπουργού προστασίας του Πολίτη και-και-και αποτελούν βήματα σε έναν επικίνδυνο κατήφορο».