15 Ιουν 2013

Θέατρο Εξαμιλίων "Μίκης Θεοδωράκης": H ακμή και η παρακμή μιας μεγάλης πηγής πολιτισμού - Γράφει ο Νίκος Πιέρρος


Ασύλληπτων διαστάσεων ντροπή και απέραντο όνειδος για την Κορινθιακή κοινωνία και τον πολιτισμό του τόπου μας, καθώς και μέγιστη προσβολή για τη μεγάλη μορφή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η απόφαση για το ξήλωμα και το κλείσιμο του Θεάτρου Εξαμιλίων..
 
 που φέρει το όνομά του.
Το εν λόγω θέατρο κατασκευάστηκε το 2002 επί νομαρχιακής θητείας του Άγγελου Μανωλάκη με πολύ κόπο, μεράκι, υπεράνθρωπες προσπάθειες, οικονομικό κόστος για τους πολίτες της Κορινθίας και κυρίως με το μεγάλο όραμα της φιλοξενίας ιδιαίτερα σημαντικών και αξιόλογων εκδηλώσεων πολιτισμού τόσο Κορινθιακού όσο και Πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Ήταν μια κυψέλη ποιοτικής καλλιτεχνικής παραγωγής και θεάματος και μια πηγή εκπαίδευσης και προαγωγής του πολιτιστικού επιπέδου στον τόπο μας.
Ωστόσο επί της θητείας των κ.κ  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Τατούλη, Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Δέδε και Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Παπαφωτίου, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη, λεηλασία και αποξήλωση αυτού του πολύ σημαντικού πολιτιστικού μνημείου!
Το έργο που ξεκίνησαν οι γύφτοι με το ξήλωμα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στις αρχές του 2011-με την ανάληψη των καθηκόντων των παραπάνω κυρίων- ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με την ολοκληρωτική κατεδάφισή του από τους Περιφερειακούς άρχοντες!!!
Θέλω να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Α.Πνευματικός παρουσία του κ.Άγγελου Μανωλάκη  είχε δηλώσει ότι είχε ζητήσει από τον κΔέδε να παραχωρηθεί το θέατρο στο Δήμο Κορινθίων για την αξιοποίησή του.  Ο κ.Δέδες απάντησε στο Δήμαρχο ότι προτίθεται ο ίδιος να αξιοποιήσει το Θέατρο, το καλοκαίρι του 2013!!! Πράγματι, στην αρχή του καλοκαιριού του 2013, το Θέατρο αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο!!! Η εικόνα του σήμερα είναι ένας θλιβερός σκουπιδότοπος που ούτε τα απομεινάρια του πια δε θυμίζουν σε τίποτα την αλλοτινή λάμψη του!
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η καταστροφή του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» αλλά και το κλείσιμο του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου παράλληλα με την άσκοπη ενοικίασή του προς 3.600 Ε το μήνα, καθώς και το κλείσιμο του Κέντρου Νέων...και ποιος ξέρει τι άλλο έπεται!
Είναι εντυπωσιακό και απορίας άξιο το γεγονός ότι τα ύψιστης σημασίας για τον πολιτισμό έργα που δημιουργήθηκαν επί Άγγελου Μανωλάκη, αποξηλώνουνται και αχρηστεύονται από τους Περιφερειακούς Άρχοντες σήμερα! Αλήθεια κοντά δυόμιση χρόνια τώρα, τι έργο έχουν να μας επιδείξουν αυτοί οι κύριοι στον τομέα του Πολιτισμού και όχι μόνο; Η παροιμιώδης αδιαφορία τους  για τον πολιτισμό αποτελεί ανεξίτηλο στίγμα της πολιτικής τους πορείας. Ο κόσμος και οι φορείς του τόπου μας περιμένουν κάποια εξήγηση για όλα αυτά, γιατί επιτέλους όλοι πρέπει να απολογούνται στους πολίτες που τους έφεραν σε αυτές τις θέσεις και να αξιολογούνται ανάλογα!
Κλείνοντας, το μόνο που μπορώ να πω είναι: «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ» ( ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!)



                                              Νίκος Πιέρρος