29 Μαΐ 2013

THERMAL SPA ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Κατασχέσεις-σοκ! Της Τζένης Σουκαρά


  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Thermal Spa Λουτρακίου, το οποίο κινδυνεύει με «οριστικό λουκέτο» μετά και την κατάσχεση των κινητών πραγμάτων της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. ΟΤΑ από την εταιρεία Αλέξανδρος Τεχνική Α.Ε. την περασμένη Παρασκευή εξαιτίας....


 μεγάλων οφειλών προς την εταιρεία.

 
 Το γεγονός «μούδιασε» την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες της περιοχής. Το υπερπολυτελές υδροθεραπευτήριο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην τουριστική της προβολή της και λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου το ενδεχόμενο έστω και προσωρινού λουκέτου, αποτελεί σοκ για τη «μαραζωμένη» από την κρίση τοπική οικονομία της περιοχής.

 Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα χρέη

 Η αλήθεια είναι πως το Thermal Spa και το κόστος της κατασκευής του έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μαζί με μια σειρά άλλα έργα, έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο τον πάλαι ποτέ κραταιό δήμο και τους εργαζομένους του. Είναι επίσης αλήθεια πως αυτή η «βόμβα» έσκασε στα χέρια μιας νέας δημοτικής αρχής η οποία δεν ευθύνεται για την υπερχρέωση του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.  

Γεγονός όμως είναι πως ο νυν δήμαρχος χρεώνεται τώρα την εξέλιξη αυτή, αδυνατώντας να βρει σημείο συμφωνίας στη διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία ζητά τα οφειλόμενα που υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας, δικαστικών εξόδων κ.λπ.).
 

Να σημειωθεί πως η εταιρεία «Αλέξανδρος» έχει επιτύχει δικαστικά την έκδοση τριών διαταγών πληρωμής συνολικού ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ, ενώ πιστοποιήσεις ύψους περίπου 1.800.000 ευρώ έχουν εκχωρηθεί έπειτα από νόμιμη ενημέρωση του δήμου σε τραπεζικά ιδρύματα. Παράλληλα έχει προχωρήσει στην εγγραφή υποθηκών και προσημειώσεων στα ακίνητα της εταιρείας του δήμου.

 Η εταιρεία υποστηρίζει πως πέρυσι το καλοκαίρι οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμφωνία για τον διακανονισμό της οφειλής, δεν τηρήθηκε όμως με ευθύνη της δημοτικής αρχής του Λουτρακίου. Με σκληρή ανακοίνωση ο δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες, ανέφερε πως ο δήμος δεν θα επιτρέψει να μπει λουκέτο στο Loutraki Thermal Spa. «Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους», τονίζει ο δήμαρχος, «ότι δεν θα ντρέπεται η σημερινή δημοτική αρχή και διοίκηση της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. ΟΤΑ ούτε και θα κρύβεται για τα λάθη και τις οφειλές που της χρέωσαν οι προηγούμενοι, αλόγιστα και χωρίς σκέψη. Εάν η σημερινή δημοτική αρχή είχε το φέρεσθαι ενός επιχειρηματία, θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2011 να είχε κλείσει το υδροθεραπευτήριο, αυτή την τόσο «επιτυχημένη επιχείρηση» που επικαλούνται πρώην δημοτικές αρχές, που ανάγκασαν σήμερα την εταιρεία να ασφυκτιά από τους πιστωτές της. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι έντιμη απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου και θα κάνει τα πάντα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία μιας επιχείρησης που κρίνεται λίαν απαραίτητη για τη στήριξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας».

 Ζημιά σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους

 Αμεση λύση στο θέμα ζητούν οι ξενοδόχοι της περιοχής, απαιτώντας να σταματήσει η δυσφήμηση του Λουτρακίου, η οποία προκαλεί ζημιά σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους. «Το υδροθεραπευτήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης», σημειώνουν και ζητούν από τη διοίκηση της Τουριστικής Λουτρακίου και το δημοτικό συμβούλιο «να προχωρήσει σε άμεση λήψη αποφάσεων και μέτρων με σκοπό την πλήρη, διαρκή και ποιοτική λειτουργία του συνόλου των τμημάτων του υδροθεραπευτηρίου». Σημειώνουν, επίσης, πως «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση λήψης μέτρων ισοδυναμεί με εφαρμογή καταστροφικών και κοντόφθαλμων πολιτικών, εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων και εμπάθεια η οποία οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του υδροθεραπευτηρίου».



Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση αυτή δύσκολα θα ξεπεραστεί και θα υπάρξουν και συνέπειες για την ιστορική λουτρόπολη. Μπορεί ο δήμαρχος να προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει να μπει λουκέτο, όμως εάν δεν υπάρξει λύση οι αντίδικοι προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες κατάσχεσης κινητών, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, μετοχών, συμμετοχών και κοινοπρακτικών μεριδίων. Για τους ντόπιους, τους νοσταλγούς του παρελθόντος και της αίγλης του Λουτρακίου, της πόλης συμβόλου στον θερμαλισμό, αυτό θα μοιάζει, σαν να ξηλώνουν την ίδια την ιστορία της  και τα παράσημά της!



ΠΗΓΗ: EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 28/05/2013