12 Μαΐ 2013

Επιστροφή στη... γη εν μέσω κρίσης - Eλπιδοφόρες καλλιέργειες για νέους αγρότες


Την ώρα που η χώρα διανύει την τέταρτη χρονιά ύφεσης και η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να μαστίζεται από την οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι νέοι δίνουν... θετική ψήφο στην επαρχία, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν με τη γεωργία ως «αντίδοτο» στον εφιάλτη της ανεργίας...
 
 


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τα τέλη του 2012, οι πρώτοι που έσπευσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ενοικίασης αγροτεμαχίων με συμβολικό μίσθωμα ήταν όλοι άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 30 ετών.

Οι περισσότεροι, που αναζητούν διέξοδο στον αγροτικό τομέα, δοκιμάζουν από την αρχή σε βιολογικές καλλιέργειες, καινοτόμες παραγωγές, εισαγωγές νέων προϊόντων και δημιουργία τοπικών μονάδων.

Εναλλακτικές καλλιέργειες που κερδίζουν... έδαφος

Από τις εναλλακτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα ελκυστικές και προσοδοφόρες αποδεικνύονται αυτές των γνωστών φυτών ιπποφαές, μύρτιλλο, πιπεριά, φραγκόσυκο και λεβάντα. Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται εύκολα στο μεσογειακό κλίμα και μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη και υποβαθμισμένα εδάφη.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα περιζήτητος για συμπληρωματική πηγή εισοδήματος είναι και το τσάι του βουνού. Αν και στους περισσότερους είναι γνωστό ως ρόφημα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, η καλλιέργειά του εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούνται γόνιμα εδάφη, ενώ η καλλιέργεια μπορεί να γίνεται σε χωράφια που έχουν καταστραφεί από μακροχρόνια χρήση ή σε βραχώδη λιβάδια.

Ψηλά στη λίστα με τις... ανερχόμενες καλλίεργειες βρίσκεται και το σουσάμι


Πρόκειται για ένα φυτό η καλλιέργεια του οποίου δεν έχει υψηλές απαιτήσεις, ενώ μπορεί να αποδώσει ακόμη και σε συνθήκες ξηρασίας. Το εύρος των εδαφών που είναι κατάλληλα για την καλλιέργειά του είναι μεγάλο, ενώ ευδοκιμεί και σε ψυχρότερες περιοχές ως καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Tέλος, εναλλακτική διέξοδο στη γεωργία μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια τριαντάφυλλου, που απλώνει τις... ρίζες του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.

Η ενασχόληση με την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου δίνει δύο επιλογές στους επίδοξους καλλιεργητές. Η μία σχετίζεται με την εμπορία λουλουδιών στις ανθαγορές και η άλλη με την παραγωγή ροδέλαιου.

Οι ανθοκομικές καλλιέργειες στη χώρα μας σήμερα καλύπτουν έκταση 13.000 στρέμματα, από τα οποία τα μισά σχεδόν είναι θερμοκήπια. Τα δρεπτά άνθη καταλαμβάνουν έκταση 5.500 στρεμμάτων, τα γλαστρικά 1.200 στρέμματα και τα φυτά κηποτεχνίας περισσότερα από 2.200 στρέμματα.

Νέα προγράμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων

Την ίδια ώρα, επιπλέον 22 προγράμματα για την προώθηση αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες ενέκρινε πριν λίγες ημέρες η Κομισιόν.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 71,94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 35,97 εκατ. ευρώ.

Τα επιλεγέντα προγράμματα καλύπτουν το ελαιόλαδο, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, τα βιολογικά προϊόντα, τα αυγά, τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά και τα κηπευτικά προϊόντα, καθώς και τα προϊόντα ποιότητας που έχουν καταχωριστεί και προστατεύονται ως ΠΟΠ (Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).

«Όλα είναι καλύτερα στην επαρχία»


«Η επιστροφή στο χωριό, αν και στην αρχή ήταν μονόδρομος, στη πορεία αποδείχθηκε η καλύτερη απόφαση» τονίζει στο newpost ο Νίκος Καραβίδης, ο οποίος έχει επιστρέψει εδώ και ένα χρόνο στο χωριό του στην Νότια Εύβοια και ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς.

Αν και σπούδασε μηχανικός στο ΤΕΙ Πειραιά, στην Aθήνα δεν κατάφερε να βρει δουλειά στον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα. «Στην αρχή ήταν δύσκολα. Δούλεψα σε ξένα χωράφια μέχρι να καταφέρω να πάρω δάνειο και να αγοράσω δική μου έκταση», δηλώνει ο 28χρονος Νίκος και προσθέτει πως «αν και ακόμα τα έσοδα που εξασφαλίζει δεν είναι τα αναμενόμενα, τουλάχιστον η ζωή στην επαρχία είναι καλύτερη ποιοτικά».

Πλέον περιμένει, όπως λέει ο ίδιος στο newpost να του δοθεί κάποια επιδότηση από την κυβέρνηση ώστε να επεκτείνει τις καλλιέργειές του και να καταφέρει να ορθοποδήσει μέσα στην οικονομική κρίση.