13 Μαΐ 2013

Μεγάλες οι ζημιές απο την χαλαζόπτωση σε Σπαθοβούνι και Καλέτζι


 
Με τους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες σφοδρές χαλαζοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή Σπαθοβουνίου – Καλεντζίου βρέθηκε τη Δευτέρα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την έκταση των ζημιών και να συζητήσει με τους παραγωγούς....
 
 Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Οι πληροφορίες που είχα από την πρώτη στιγμή ήταν ότι το χαλάζι που έπληξε τα αμπέλια στο Σπαθοβούνι, το Καλέντζι και τις γύρω περιοχές ήταν ασυνήθιστα σφοδρό, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Στη σημερινή μου περιοδεία διαπίστωσα με λύπη μου ότι πράγματι η έκταση της καταστροφής είναι πολύ μεγάλη, συνέβη δε σε μία εποχή που τα αμπέλια βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξής τους.
Στην περιοχή υπάρχουν υψηλής ποιότητας καλλιέργειες από τις οποίες προέρχεται μία από τις καλύτερες παραγωγές σουλτανίνας στην Ελλάδα. Είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία της Κορινθίας η άμεση έναρξη των εκτιμήσεων και η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση των παραγωγών, προκειμένου να αναπληρώσουν το εισόδημά τους και να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Για το λόγο αυτό είχα άμεσα προσωπική επικοινωνία με τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποτό, στον οποίο εξέθεσα την κατάσταση και του ζήτησα να επιληφθεί ο ίδιος της διαδικασίας. Παράλληλα, επικοινώνησα και με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ Πατρών, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή των ζημιών πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Στη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τη γεωπόνο, η οποία κάνει την εκτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές του προηγούμενου χρόνου. Τονίζω ότι αυτός ο τελευταίος κύκλος εκτιμήσεων είναι απαραίτητος διότι το πλήρες μέγεθος των ζημιών από πυρκαγιά χρειάζεται χρόνο για να φανεί. Με τις τωρινές αυτοψίες ολοκληρώνεται το έργο των εκτιμητών και μπαίνουμε στη διαδικασία των αποζημιώσεων, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πιστεύω ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά, πλην όμως θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της διαδικασίας για τη χαλαζόπτωση μέχρι την ολοκλήρωσή της. Παραμένω σε επικοινωνία τόσο με τους παραγωγούς της περιοχής, όσο και με τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να παράσχω τη συνδρομή μου εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο.»