24 Απρ 2013

Τα παράπονά τους στο… ΣΔΟΕ - Της Τζένης Σουκαρά


" Δεν είμαστε διεφθαρμένοι", λένε οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου 
 
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Στην προκειμένη περίπτωση «η ρετσινιά της διαφθοράς» κόλλησε στην αυτοδιοίκηση, από τη στιγμή που το ΣΔΟΕ αποφάσισε να διερευνήσει σοβαρά τις καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες πολλών αυτοδιοικητικών....
 


 «Δεν είμαστε διεφθαρμένοι» δήλωσαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ζητώντας από την ΚΕΔΕ να επιληφθεί του θέματος και να πραγματοποιήσει ειδικό συνέδριο για το θέμα αυτό.

 Παρά ταύτα οι «διαρροές» υπάρχουν όσο προχωρούν οι έρευνες και πολλές υποθέσεις και στην Πελοπόννησο αναδεικνύουν το όργιο παρανομιών διαφόρων αυτοδιοικητικών, που στόχο είχε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και τον εύκολο πλουτισμό.

 Μία από τις πολύκροτες υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο αφορά τον Δήμο της Κορινθίας, ύστερα από έγγραφη καταγγελία πολιτών στην οποία γινόταν λόγος για περίεργες συμβάσεις στην κατασκευή 200 έργων του δήμου την περίοδο 2006-2010.

 Πλαστά τιμολόγια

 Μέσα από τις έρευνες που διενεργήθηκαν αποδείχτηκε πως τα τιμολόγια για έργα του δήμου ήταν πλαστά και τα έργα που αφορούσαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές αόρατα, αφού δεν μπορούσε κανείς να τα διαπιστώσει, διότι επρόκειτο για καθαρισμούς και ανοίγματα απομακρυσμένων αγροτικών δρόμων. Η έρευνα του ΣΔΟΕ σε αυτήν την περίπτωση είναι εκτεταμένη για κύκλωμα πλαστών τιμολογίων που αφορά 70 έργα και τέσσερις εργολάβους.

 Για το θέμα ο νυν δήμαρχος της περιοχής, που βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο» από πλευράς χρεών, δηλώνει πως υπάρχει μια οφειλή 250.000 ευρώ της πρώην κατασκευαστικής του δήμου, καθώς στα έργα που γίνονταν υπήρχε παρακράτηση φόρου ο οποίος δεν αποδόθηκε ποτέ στην εφορία για τα έτη 2006 έως 2009. Αποτέλεσμα, ο δήμος να κληθεί να πληρώσει, μαζί με τις προσαυξήσεις, 603.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η εν λόγω εταιρεία είχε πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο, έγινε προσαγωγή του για τις συγκεκριμένες οφειλές και ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρώην δήμαρχος είπε πως έχει αναγνωρίσει τις οφειλές που έχει η δημοτική επιχείρηση, ενώ διευκρίνισε πως προσήλθε στον εισαγγελέα μόνος του για να διευθετηθεί το θέμα.



Τραπεζικοί λογαριασμοί



Παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει κάνει φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς αυτοδιοικητικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – από την πρωτοβάθμια και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ενας πρώην νομάρχης και νυν βουλευτής, μια πρώην νομαρχιακή σύμβουλος, ένας πρώην δήμαρχος, ένας πρώην αντιδήμαρχος και ένας δημοτικός σύμβουλος, όλοι πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, των οποίων οι καταθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς και τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητές τους.



Πρόκειται για ηχηρά ονόματα στον αυτοδιοικητικό χώρο της Πελοποννήσου με μακρά διαδρομή και γι’ αυτό απασχολούν ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία που για πολλές τετραετίες τούς έδινε την ψήφο εμπιστοσύνης της με «κλειστά μάτια».

 Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ οι δήμαρχοι αντέδρασαν σε όλο αυτό το γαϊτανάκι των «διαρροών». Από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, τονίστηκε πως «καλό θα είναι να γίνουν έλεγχοι και να δημοσιοποιηθούν γρήγορα τα στοιχεία. Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων καχυποψία για τους δημάρχους, όταν μάλιστα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διαχειρίζεται μεγάλα ποσά, κυρίως τώρα με την κρίση που έχουν γίνει και μεγάλες περικοπές». Το θέμα βεβαίως δεν είναι οι επιχορηγήσεις ή ο ψαλιδισμένος μισθός των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια στις αναθέσεις διαφόρων έργων.

 «Την ανάγκη διαχωρισμού των καποδιστριακών δήμων από τους καλλικρατικούς, όπου όλα είναι ελεγχόμενα» επισήμανε ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Μανώλης Σκαντζός, ομολογώντας πως ενδεχομένως έχουν γίνει πολλά στην αυτοδιοίκηση στα χρόνια προ «Καλλικράτη». Ο δήμαρχος Νεμέας, Βαγγέλης Ανδριανάκος, έκανε λόγο για καθυστερημένη και χλιαρή αντίδραση από πλευράς δημάρχων για το ζήτημα αυτό, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας ζήτησε να απαιτηθεί από την ΚΕΔΕ να γίνει ειδικό συνέδριο για το θέμα, χαρακτηρίζοντας μεθοδευμένο σχέδιο τη στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που ακόμα είναι δημοφιλής στην κοινωνία.



Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ




Σε όλη αυτή τη «διαδρομή» του ΣΔΟΕ πάντως έχουν επιβληθεί και τα πρώτα πρόστιμα. Ενα εκατομμύριο ευρώ κλήθηκε να καταβάλει υψηλόβαθμος υπάλληλος Νομαρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν μεγάλα ποσά από «αδικαιολόγητες» τμηματικές καταθέσεις πολιτών.




Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 23-4-13