24 Απρ 2013

Με τυμπανοκρουσίες ανακοινώνονται τα πασχαλινά εργοτάξια στην Κορίνθου-Πατρών


Τo σήμα ανάταξης των αυτοκινητοδρόμων με τυμπανοκρουσίες και επισημότητα, σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, εμφανίζοντας κινητικότητα στα έργα ενόψει της μεγάλης εξόδου του Πάσχα....


Οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη περί άμεσης επανακίνησης των έργων πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να εκφραστεί άμεσα στην Ολυμπία Οδό (Κορίνθου-Πατρών), επιστρατεύοντας συμβολισμούς που υποδηλώνουν την σοβαρότητα με την οποία θέλει να προσεγγίσει η κυβέρνηση την υλοποίηση των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να συμμετάσχει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  κ. Αντώνης Σαμαράς προβλέπεται να επισκεφτεί την Κορίνθου-Πατρών, (στην κοινοπραξία συμμετέχουν Vinci, Hochtief, Ακτωρ, ΓΕΚ-Τέρνα, J&P Άβαξ), σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη των εργοταξίων του αυτοκινητοδρόμου.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να δώσει πιο επίσημο τόνο στο ξεπάγωμα των εργασιών που αμφισβητεί ανοικτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, θεωρώντας πρόωρες τις ανακοινώσεις από την στιγμή που παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.      

Αμφισβητήσεις όμως διατυπώνονται και από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Για καταρχήν συμφωνία που όμως για να είναι ολοκληρωμένη απαιτούνται οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις οριστικοποίησης του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου των έργων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Παραχωρησιούχων και Τραπεζών αλλά και να δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και βεβαίως, να κατατεθούν οι νέες συμβάσεις προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, κάνει λόγω και το ΠΑΣΟΚ. Αμφισβητεί επίσης ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2015 που έχει προβλέψει ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει να «βαφτίζει» επανακίνηση των έργων την προετοιμασία των παραχωρησιούχων για την λειτουργία των εργοταξίων, προεξοφλώντας το προβάδισμα έναντι των άλλων οδικών αξόνων (Ιόνια και Κεντρική Οδός) που διαθέτουν τα έργα στο Μαλιακός –Κλειδί και τη Κορίνθου-Πατρών.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί είναι τα μόνα έργα από τις τέσσερις παγωμένες συμβάσεις παραχώρησης στα οποία οι τράπεζες έχουν εγκρίνει τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ των εργολάβων και του δημοσίου, για τις αποζημιώσεις. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των προκαταβολών προκειμένου οι κατασκευαστές να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες ώστε όταν οι συμβάσεις κυρωθούν από τη βουλή και την ΕΕ, να μπορεί να ξεκινήσει η φουλ παραγωγή έργων.
Η Κορίνθου –Πατρών θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 90 εκ. ευρώ από μία συνολική αποζημίωση ύψους 130 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η  Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) με 59,50, λαμβάνοντας ως προκαταβολή 25 εκ. ευρώ. Αγνοούνται προς ώρας οι αποζημιώσεις της Νέα Οδού (90,5  εκατ.) και της Κεντρικής Οδού (73,50 εκατ. ευρώ).