26 Απρ 2013

Θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη θέτει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας!


Όλα ξεκίνησαν όταν η εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε απόρρητη έκθεση της Bundesbank, η οποία και ''συνοδεύει'' την προσφυγή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας....
 
 

Μέσα στις 29 σελίδες της έκθεσης οι Γερμανοί χύνουν χολή κατά της ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Bundesbank η ΕΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο παρέχοντας ρευστότητα στην Ελλάδα, με τον μηχανισμό ELA.

''Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο καθώς σε τελική ανάλυση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη''.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε το μεσημέρι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Το έγγραφο δηλαδή που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα είναι αυθεντικό.
Η 29σέλιδη έκθεση, έχει ημερομηνία 21η Δεκεμβρίου.

Έμμεση απάντηση από Προβόπουλο;


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να αγοράσει ομόλογα μέσω του προγράμματός της για αγορά ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΕΚΤ Γιώργος Προβόπουλος.
Το πρόγραμμα, με την ονομασία Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions, OMT), πιστώνεται ότι ηρέμησε τους φόβους της αγοράς για διάλυση της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ το παρουσίασε το Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής.
"Δεδομένου ότι τους τελευταίους λίγους μήνες είχαμε ένα είδος σταθεροποίησης, εξομάλυνσης, ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
"Το OMT προσέφερε τεράστια βοήθεια. Είναι καλό το ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ' αυτό, για την περίπτωση που θα χρειαζόταν".
Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε επίσης πως η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει στα μέσα της ερχόμενης χρονιάς ή συντομότερα.