5 Απρ 2013

Ο Τσίπρας ρωτάει, αλλά κανείς δεν απαντάει


Δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες που λαμβάνουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αλλαγές στις διοικήσεις τους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, πως θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική μετά την ανακεφαλαιοποίηση, με άξονα τις ανάγκες της οικονομίας.
 
 Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στο πλαίσιο παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των τραπεζών, μετά την - από τον Ιανουάριο - ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και τις απαντήσεις που δεν έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εποπτική αρχή δεν απάντησε επί της ουσίας στα ερωτήματα που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κοινωνία για το πώς έγινε η αξιολόγηση των τραπεζών και γενικά για το ποιος ελέγχει τις τράπεζες που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Κάνουν ό,τι θέλουν


Στο ερώτημα «ποιες είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ανακεφαλαιοποιούμενες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» δεν υπάρχει απάντηση. Συνάγεται, ότι τα δάνεια και οι πιστώσεις δίνονται με τραπεζικά κριτήρια στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και της πιστοδοτικής πολιτικής που ασκείται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, οι τραπεζίτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα λάθη τους ή τις παραλείψεις τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ερώτηση «ποια ήταν τα τριετή επιχειρηματικά σχέδια που εκπόνησαν οι τράπεζες το 2012» απάντησε, ότι αυτά δεν δίνονται στη δημοσιότητα, γιατί εμπεριέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες! 


Σχετικά με τα κριτήρια βιωσιμότητας, η ΤτΕ απάντησε γενικά κι αόριστα, ότι περιλαμβάνουν ενδεικτικά την οικονομική επιφάνεια και την προθυμία των μετόχων να εισφέρουν νέα κεφάλαια. Δεν είπε, πώς θα εισφέρουν νέα κεφάλαια οι μέτοχοι. Με δάνεια από τις ίδιες τις τράπεζες ή με δήθεν θεσμικούς επενδυτές, μέσω παρένθετων υπεράκτιων εταιρειών;

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έδωσε πληροφορίες ούτε για τις αμοιβές των τραπεζιτών και των διευθυντικών τους στελεχών, παραπέμποντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει διορίσει εκπροσώπους του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πρακτικά, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συνεχίζει να επαφίεται στην καλή ή στην κακή κρίση των τραπεζιτών, την αλλαγή των οποίων ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τη βιωσιμότητα των συστημικών τραπεζών στο μέλλον, αυτή... επαφίεται στην επάρκεια για εύλογο διάστημα των 50 δισ. ευρώ, που χορηγούνται για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγάγει σε μείζον ζήτημα το διαχωρισμό των 17 τραπεζικών ιδρυμάτων σε «συστημικά» και «μη συστημικά», διαδικασία που άφηνε εκτός κεφαλαιοποίησης την ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά έβαζε εντός άλλες τράπεζες, όπως την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια από τις δύο προηγούμενες!


ΠΗΓΗ: enet.gr