21 Απρ 2013

Από τριπλό κόσκινο 1.500 οργανισμοί


Της Ελένης Δελβινιώτη
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου (1.500 τον αριθμό), ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου και ύστερα από λεπτομερή αξιολόγηση, την οποία θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, να έχει αποσαφηνιστεί, ποιοι από αυτούς θα καταργηθούν διότι δεν...

 
 εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ποιοι δεν είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν και πρέπει να συγχωνευθούν με άλλους.

Η κίνηση αυτή μάλιστα αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού συνδέεται άμεσα και με τη μείωση των υπαλλήλων και το αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος, όμως δεν είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί συλλήβδην και χωρίς προηγούμενη μελέτη.

Στόχος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη είναι, να μην προταχθούν αριθμητικά κριτήρια, ούτε να γίνουν ισοπεδωτικές καταργήσεις φορέων, διότι παρόμοιες πρακτικές είχαν υπάρξει στο παρελθόν και είχαν αποτύχει, αλλά αντίθετα να προηγηθεί αναλυτική μελέτη και αξιολόγηση όλων των δημόσιων φορέων επί τη βάσει σαφών και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα ισχύσουν ενιαία για όλους. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την όλη διαδικασία θα αναλάβουν εμπειρογνώμονες που θα λειτουργήσουν κάτω από συντεταγμένη μεθοδολογία, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση πολύτιμη θα είναι η συνδρομή της Task Force. 
Ετσι, εντός του Μαΐου, οι ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων που θα συσταθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εξετάσουν όλους τους δημόσιους οργανισμούς, θέτοντας ως βάση δεδομένων τρία βασικά κριτήρια:

* Τη λειτουργικότητα.

* Τη σκοπιμότητα.

* Την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.


Δηλαδή, ένας οργανισμός κατ' αρχάς θα αξιολογηθεί, αν πρέπει να υφίσταται αυτοτελώς, εάν έχει κάποια χρησιμότητα η ύπαρξή του ή αν η συγκεκριμένη αποστολή που διενεργεί μπορεί να ασκηθεί από κάποια ήδη υφισταμένη δομή του κράτους. Η εξέταση αυτή θα δώσει τους οργανισμούς εκείνους οι οποίοι θα καταργηθούν.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση των λειτουργίας των δημόσιων φορέων με συγκεκριμένα κριτήρια, που θα έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ορθολογικότητά τους, υπό το πρίσμα πάντα της δημοσιονομικής εξοικονόμησης, χωρίς όμως να θυσιάζεται το μείζον, που είναι η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η διεργασία αυτή θα οδηγήσει στο πόρισμα βιωσιμότητας των δημόσιων φορέων και θα βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν οι οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευθούν με ήδη υπάρχοντες ή να συνεχίσουν την αυτοτελή λειτουργία τους.

Τέλος, οι οργανισμοί όλοι θα εξεταστούν υπό το πρίσμα αν υπηρετούν ή όχι το δημόσιο συμφέρον. Η εξέταση αυτή των οργανισμών θα έχει αποτέλεσμα μικροί ή ολιγάριθμοι φορείς να διατηρηθούν, αν αποδειχθεί ότι επιτελούν εθνική αποστολή και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

 

Η αξιολόγηση των οργανισμών είναι πρωταρχικής σημασίας, διότι συνδέεται ευθέως και με την απομάκρυνση των 4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, καθώς και τους 15.000 που θα φύγουν μέσα στο 2014.

Από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα προέλθουν σε δεύτερη φάση (μετά την απομάκρυνση των επιόρκων και κοπανατζήδων) εκείνοι που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο. Οσοι ανήκουν σε οργανσμούς που θα συγχωνευθούν και κριθούν πλεονάζοντες, θα μπουν σε ατομική αξιολόγηση και θα καταγραφούν τα προσόντα τους. Αυτοί οι υπάλληλοι θα έχουν δύο δυνατότητες: ή θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες στελεχώνοντας άλλους φορείς ή θα αποχωρήσουν, αφού τους δοθούν ορισμένα κίνητρα ως αντιπαροχή για την απομάκρυνσή τους.

Σε χειρότερη θέση θα βρεθούν οι υπάλληλοι των οποίων οι φορείς θα καταργηθούν, διότι με την κατάργηση της θέσης τους οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούνται λύσεις προκειμένου να τους δοθεί προστασία, ίσως με ένταξη σε προγράμματα επανακατάρτισης και επανένταξης, ως αντιστάθμισμα στην αναγκαστική αποχώρησή τους. 



ΠΗΓΗ: enet.gr