13 Μαρ 2013

CNN: «Οι πολίτες γεύονται το φάρμακο της λιτότητας σε θανατηφόρα δόση»


«Ελλάδα, ο Ευρωπαίος ασθενής» είναι ο τίτλος εκτενέστατου ρεπορταζ του CNN σχετικά με τις ελλειψεις φαρμάκων στη χώρα.
Στο ρητορικό ερώτημα του CNN αν η Ελλάδα έχει «πιάσει πάτο», η δημοσιογράφος γράφει τα εξή: «Έχει διαγνωσθεί ως ο ασθενής της Ευρώπης, η...

 

 Ελλάδα βρίσκεται στον 6ο χρόνο ύφεσης και παλεύει να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη».

Στο ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες ελλήνων πολιτών που περιγράφουν τον Γολγοθά που περνούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους. «Παλέυω με τον καρκίνο τα τελευταία έξι χρονια», λέει μια 45χρονη γυναίκα, «τώρα δεν μπορώ να βρώ τα φάρμακά μου που είναι θέμα ζωής και θανάτου για μένα».

Η γυναίκα αυτή αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο είναι μια από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο με μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ενώ επισημαίνει πως παρά τα τεράστια σε μέγεθος πακέτα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, το κράτος εξακολουθεί να χρωστά στις εταιρείες και τα φαρμακεία, περίπου 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που επιχειρεί να εξηγήσει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων «με το παρόν ελληνικό σύστημα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μερικά ζωτικής σημασίας σκευάσματα από τα φαρμακεία και αργότερα το κράτος να τους επιστρέψει τις δαπάνες. Στα κρατικά νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα απευθείας.

Αυτό σημαίνει ότι 'εξασφαλίζεται' άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα για τους πιο φτωχούς, αλλά αν παρατηρηθούν ελλείψεις π.χ. στα νοσοκομεία, οι πιο φτωχοί αποκλείονται καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν προκαταβολικά» υπογραμμίζει.


Και το ρεπορτάζ συνεχίζει με συκλονιστικές αφηγήσεις ελλήνων πολιτών όπως αυτή μιας 75χρονης συνταξιούχου.

«Ήμουν κοινωνική λειτουργός. Πλήρωνα όλη μου την ζωή εισφορές και τώρα που είμαι ηλικιωμένη, η σύνταξή μου μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ και η χώρα μου με αφήνει να σαπίσω» λέει η 75χρονη, ενώ το δίκτυο σχολιάζει πως «πολλοί από εκείνους που περιμένουν στην σειρά, έχουν παρόμοιες ιστορίες να διηγηθούν, ιστορίες που απηχούν την δυσαρέσκεια για αυτό που θεωρούν παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου».

Το ρεπορτάζ καταλήγει με την διαπίστωση πως η κυβέρνηση εμφανίζεται αισόδοξη πως η ανάπτυξη είναι κοντά και πως τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης θα φανούν προς το τέλος του χρόνου. Επισημαίνει όμως πως οι ενέσεις ρευστότητας θα είναι ορατές από τους απλούς πολίτες, όπως η 45χρονη που πάσχει από καρκίνο,  αργότερα. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να γεύονται το πικρό φάρμακο της λιτότητας, η οποία εφαρμόστηκε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε τόσο ισχυρή δόση ώστε να σκοτώσει τον ασθενή.