13 Μαρ 2013

Ο διάβολος φορούσε... Μπάρτσα!


Καταιγιστική η Μπαρτσελόνα, ισοφάρισε γρήγορα το 2-0 του πρώτου αγώνα, με άπιαστα σουτ του Μέσι (5' και 40'), και πήρε ιστορική πρόκριση σε βάρος της Μίλαν, με 4-0, χάρη σε δύο επιπλέον τέρματα από τον Βίγια (55') και τον Αλμπα (90+2'). 
Στην κλήρωση των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, την Παρασκευή, θα βρεθεί και η Γαλατασαράϊ, που...
 
 νίκησε εκτός έδρας τη Σάλκε με 3-2.

Ο πληγωμένος εγωϊσμός των Καταλανών, ύστερα απ'όσα "τράβηξαν" επί 20 μέρες, τους έδωσε απόψε θέση στη βίβλο της UEFA, με τα μεγαλύτερα κατορθώματα του Τσάμπιονς Λιγκ. 
Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα που ανατρέπει το 2-0 του πρώτου αγώνα, σε νοκ άουτ σειρά, η δε Μίλαν υποχρεώθηκε να φορτωθεί ακόμα μία ξεγυρισμένη "τεσσάρα", όμοια μ' εκείνη από την Ντεπορτίβο Κορούνια, πριν εννέα χρόνια.
Μόνο μία σανίδα σωτηρίας βρέθηκε εύκαιρη για τους Ιταλούς, στο κατάμεστο "Καμπ Νόου", αλλά δεν κατάφεραν να κρατηθούν απ' αυτή. Τριάντα τρία λεπτά μετά την πρώτη "μαχαιριά" του Μέσι, ο Νιάνγκ ξεχύθηκε μόνος του προς την περιοχή του Βαλδές, αλλά έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα. Η τιμωρία του, μαζί και ολόκληρης της Μίλαν, ήρθε σε χρόνο-αστραπή, με νέο βολέ του Αργεντίνου σταρ, και τότε κατάλαβαν όλοι, ακόμα και ο Μάσιμο Αλέγκρι, ότι το εισιτήριο για τα προημιτελικά είχε κιόλας αλλάξει χέρια.
 
Στο 55', ήρθε η επιβεβαίωση, με το... αλά-πέναλτι πλασέ του Βίγια, η παρουσία του οποίου στην ενδεκάδα θεωρούμε ότι ήταν το "αντικλείδι" στον σχεδιασμό της Μίλαν. Σαφώς και μέτρησε η επιστροφή του Τσάβι, αλησμόνητη κι αυτή η παράσταση του Μέσι, ωστόσο όλα φάνταζαν πιο απλά, με τον Βίγια ν' ανακατεύει την ιταλική άμυνα, και να δημιουργεί κενά, που ήξεραν καλά οι συμπαίκτες του να εκμεταλλευτούν. 
 
Μετά το 3-0, η Μπαρτσελόνα άλλαξε την τακτική της, για να μη βρεθεί και δεύτερος... Νιάνγκ απέναντι στον Βαλδές, και τα κατάφερε περίφημα. Μία φορά κόντεψε να βρεθεί παίκτης της Μίλαν σε θέση βολής, ο Ρομπίνιο (82'), αλλά τον πρόλαβε ο Αλμπα, με την προβολή του αγώνα! Το δικό του "μπόνους" ήρθε στις καθυστερήσεις, όταν ο Σάντσες τον "τάϊσε" με πάσα ακριβείας, κι αυτός πλάσαρε με όλη του τον άνεση τον Αμπιάτι.
 
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλδές, Αλβες, Μαστσεράνο (77΄Πουγιόλ), Πικέ, Αλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Βίγια (75΄Σάντσες), Πέδρο (83΄Αντριάνο)
ΜΙΛΑΝ: Αμπιάτι, Κονστάντ, Μεξές, Ζαπάτα, Αμπάτε, Μπόατενγκ, Φλαμινί (75΄Κρκιτς), Μοντολίβο, Αμπροζίνι (60΄Ρομπίνιο), Νιάνγκ (60΄Μουντάρι), Ελ Σαραουί


 
* Στο Γκελζενκίρχεν, η Σάλκε έκανε ιδανικό ξεκίνημα, με το κοντινό σουτ του Νοϊστάντερ (17'), αλλά δεν ήξερε, ως συνήθως, πώς να προφυλάξει τα νώτα της από την Γαλατασαράϊ. Στο 37', τρομερό σουτ του Αντιντοπ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Χίλντεμπραντ, ενώ ύστερα από 5 λεπτά, ο Ριέρα έβγαλε μόνο του τον Μπουράκ Γιλμάζ, κι αυτός πολύ εύκολα πέτυχε το 8ο τέρμα του σε ισάριθμες συμμετοχές του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Με το σκορ 1-2, η Σάλκε είχε ολόκληρο "γολγοθά" ν' ανέβει, και είναι αλήθεια πως αναθάρρησε με την ισοφάριση από τον Μπάστος, στο 63'. Επί τριάντα λεπτά πίεσε την τουρκική άμυνα, χωρίς να της βγει η κατάλληλη φάση για το γκολ της πρόκρισης. Και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έχοντας αποκάμει πια, επέτρεψε στον Μπουλούτ να κερδίσει, με διπλή προσπάθεια, τον Χίλντεμπραντ, για το τελικό 2-3.
 
ΣΑΛΚΕ: Χίλντεμπραντ, Χέβεντες, Ουσίντα, Μάτιπ, Κολάσινατς, Μπάστος, Χέγκερ (85' Μάιερ), Ντράξλερ, Νοϊστάντερ (46' Φουκς), Φαρφάν, Πούκι (85' Ομπάσι)
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ:
Μουσλέρα, Nουνκεού, Καγιά (79' Γκοκχάν Ζαν), Εμπουέ, Αλτιντοπ, Σελτσούκ, Μέλο, Ριέρα, Σνάιντερ (70' Αμραμπάτ), Ντρογκμπά, Γιλμάζ (86' Μπουλούτ)