31 Μαρ 2013

Μύθοι περί ανάπτυξης


Από τον Γ. Παρασκευόπουλο
Ο Λεβί Στρος έλεγε, ότι εξηγώ την πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αντικαθιστώ κάτι σύνθετο (τα πράγματα) με κάτι πιο απλό (την εξήγησή τους), αλλά ότι αντικαθιστώ κάτι σύνθετο με κάτι πιο κατανοητό.
Αυτό που εννοούσε ο Λεβί Στρος ήταν, ότι, επειδή κάτι είναι απλό δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι...

 
 κατανοητό και - από την άλλη - ότι επειδή κάτι είναι σύνθετο, δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι δεν είναι.
Ευτυχώς στην περίπτωση της οικονομίας τα πράγματα, παρότι πολλάκις παρουσιάζονται σύνθετα, προσφέρονται για ερμηνείες, που και απλές είναι και κατανοητές. Αρκεί να απαλλαγούμε από μύθους που συσκοτίζουν και κλισέ που διευκολύνουν διάφορους λογάδες να περνάνε για επαΐοντες, καταστρατηγώντας τον ορισμό που είχε δώσει ο Σωκράτης για τη συγκεκριμένη ιδιότητα: «Σοφός είναι εκείνος, που γνωρίζει με σαφήνεια, τη διαφορά μεταξύ εκείνων που γνωρίζει και εκείνων που δεν γνωρίζει».
Μύθος πρώτος. Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, αμέσως μόλις... ολοκληρωθεί η σταθεροποίηση των οικονομικών του κράτους. 

Αυτή την μπαρούφα την ακούμε εδώ και τρία χρόνια να την ξεφουρνίζουν διάφοροι πολιτικοί, όταν παριστάνουν τους οικονομολόγους. Οπως και διάφοροι οικονομολόγοι που παριστάνουν τους πολιτικούς. 
Κι όμως, η οικονομία είναι απλή υπόθεση. 
Διαβάζω από το πολύκροτο βιβλιαράκι «Τα οικονομικά για ηλίθιους»: αν για να ανακοπεί η ύφεση θα πρέπει πρώτα να διορθωθούν τα δημοσιονομικά, πώς ακριβώς θα διορθωθούν τα δημοσιονομικά όταν καλπάζει η ύφεση;
Μύθος δεύτερος. «Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται». 

Αρα περιμένουμε να συνέλθει το κράτος για να χρηματοδοτήσει την οικονομία. (Ας μην ασχοληθούμε καν με το ανέκδοτο των ξένων επενδύσεων). Και πώς θα γίνει αυτό; Με τα δανεικά της τρόικας!

Δεν φτάνει, λοιπόν, ότι παπαγαλίζουμε την ηλιθιότητα, πως «με δανεικά δεν γίνεται να επιταχύνουμε την οικονομία» (ενώ και πρωτοετής οικονομικής σχολής γνωρίζει, ότι ακριβώς το αντίθετο ισχύει), καταφέραμε και το ακατόρθωτο: να δανειζόμαστε για να την επιβραδύνουμε.



ΠΗΓΗ: enet.gr