23 Φεβ 2013

Ικανοποίηση Τατούλη για την στήριξη του πολιτικού προγράμματος της Περιφέρειας απο τον Γιοχάνες Χάν



Ο κ. Χαν, όπως τόνισε κατά την συνέντευξη τυπου στα ΜΜΕ  ο Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε καινοτόμα και πρωτοπόρα την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάπλαση των ΧΑΔΑ....
 

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να διαθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα στη νέα περίοδο για αυτό το σκοπό, αν και, όπως τόνισε ο κ. Τατούλης, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης.
Ειδική αναφορά στα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπου εκτός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, προετοιμάζονται με τη διαδικασία αυτή η μαρίνα της Μονεμβασιάς, το αεροδρόμιο της Τρίπολης και η επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Αναφορικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ ο κ. Χαν επιβεβαίωσε ότι το ΠΕΠ Πελοποννήσου αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα. Κάνοντας μια σύντομη παρουσίασή του ο Περιφερειάρχης σημείωσε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το χρόνο παραλαβής του.
Ειδικότερα, κατά το χρόνο παραλαβής του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, οι εντάξεις ήταν στο 35 %, οι συμβασιοποιήσεις στο 12 % και οι εκταμιεύσεις στο 8 %, με έργα μάλιστα γέφυρες από το Γ΄ ΚΠΣ, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμες ώριμες μελέτες για εντάξεις νέων έργων.
«Πολύ σύντομα δώσαμε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αυτό και αυτή τη στιγμή οι εντάξεις βρίσκονται στο 130 % με στόχο στο τέλος του έτους να είναι στο 170%, οι συμβασιοποιήσεις στο 74% και στόχο στο τέλος του έτους το 90% και εκταμιεύσεις στο 37% και στόχο για το τέλος του έτους στο 65%» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.
Πέραν του ΠΕΠ Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης ενημέρωσε παράλληλα ότι, λόγω της εμπειρίας και της σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, εκτελείται ένα ισόποσο σχεδόν πρόγραμμα στα τομεακά των Υπουργείων, όπου στο ΥΠΟΜΕΔΙ εκτελούνται έργα ύψους 120 εκατομμυρίων και θα υποβληθούν άμεσα και άλλα έργα ύψους 100 εκατομμυρίων σε πλήρη ωριμότητα, στο Μπαλτατζής εκτελούνται έργα 110 εκατομμυρίων, στο ΕΠΠΕΡΑΑ εκτελούνται έργα 180 εκατομμυρίων και στο Αλιείας εκτελούνται έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά τα ημιτελή έργα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι από τον αριθμό των 85 έργων κατά την παραλαβή του ΕΣΠΑ, τη στιγμή αυτή υπάρχουν μόνο 2 ημιτελή και τα οποία θα ολοκληρωθούν κανονικά.