13 Φεβ 2013

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών στο μπλόκο της Ανθήλης


Σοβαρά επεισόδια ξεσπασαν στην Ανθήλη της Φθιώτιδας μεταξύ αγροτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προσπάθησαν να καταλάβουν πεζοί το οδόστρωμα της εθνικής οδού και τα ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών....


Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο αυτή τη φορά και ακολούθησε συμπλοκή με ξυλοδαρμούς και χημικά.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τραυματίστηκαν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, Αστυνομικός Διευθυντής Γρηγόρης Τσιμιτσέλης και ένας αγρότης.




Κατά τα επεισόδια έγιναν 10 συλλήψεις και 15 προσαγωγές.

O βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Βασίλης Κυριακάκης κατήγγειλε την «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ» στους αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης. «Η επιλογή της μνημονιακής συγκυβέρνησης να επιτεθεί απρόκλητα με τα ΜΑΤ στους αγρότες της Φθιώτιδας κατά τη διάρκεια της Παμφθιωτικής κινητοποίησης στο μπλόκο της Ανθήλης προκαλεί οργή! Η συγκυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο απαξίωσης τους αγροτικού κόσμου και της διάλυσης της αγροτικής παραγωγής, αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών. Αντ’ αυτού εκτελεί υποτακτικά τις επιταγές των δανειστών και της Τρόικας οδηγώντας τους αγρότες, τους εργαζόμενους και όλη την Ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες, στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα, μετά το «όχι» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε συνάντηση με εκπροσώπους τους.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δοθούν περαιτέρω παροχές.

Συγκεκριμένα, στον κόμβο της Κουλούρας επί της Εγνατίας οδού, οι ροδακινοπαραγωγοί παρά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, εμμένουν στις θέσεις τους.

Στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες της χώρας σε κλείσιμο των εθνικών οδών για μία ώρα.

Στη Θεσσαλονίκη μπλόκα υπάρχουν στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στην Χαλκηδόνα.

Στις Σέρρες, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οι αγρότες από το μπλόκο που έχει στηθεί στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό από τις 2 το μεσημέρι και για μία ώρα. Και  οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας, προγραμματίζουν να κλείσουν το δρόμο για μία ώρα από τις 2.30 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, παραμένει το μπλόκο στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως στις Σέρρες.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στο κόμβο της Χρυσούπολης επί της Εγνατίας οδού στη Μαυρολέκη,στη διασταύρωση Κοκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών και καταγγέλλει τα μέτρα ως εμπαιγμό, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη. Παράλληλα, προαναγγέλλει και καθαρά κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις εντός του Μαρτίου, με κορύφωση το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου.

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Κουλούρας

Την ίδια ώρα, στα χωράφια τους επιστρέφουν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι αγρότες από το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, μετά από είκοσι μέρες κινητοποιήσεων.

«Αν δεν ψεκάσουμε τώρα, θα χάσουμε την παραγωγή της νέας χρονιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός, Κώστας Λιολιόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών και συντασσόμαστε στα δίκαια αιτήματα του κλάδου».

Αθ. Τσαυτάρης: Δεν μπορώ να πατήσω ένα κουμπί και να τα λύσω όλα

Ενοχλημένος με την επιμονή των αγροτών στις κινητοποιήσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης που δήλωσε στον ρ/σ Βήμα FM:«Δεν μπορώ να πατήσω ένα κουμπί και να τα λύσω όλα».

«Γιατί συνεχίζουν οι αγρότες;», διερωτήθηκε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα».

O υπουργός είπε ότι έχουν καταγραφεί όλα τα αιτήματα των αγροτών. «Τους δείξαμε τι δεχόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε, τι χρόνο χρειάζεται το καθένα για να αντιμετωπιστεί και κάνουμε όλες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε σιγά-σιγά και ένα-ένα τα προβλήματα», πρόσθεσε.

«Μπορεί η εμπιστοσύνη τους να είναι κλονισμένη, αλλά σιγά-σιγά θα δουν ότι πολλά από αυτά που λέμε τα κάνουμε. Δε λέμε ανακρίβειες ούτε υπερβολές. Τηρούμε με ευλάβεια τις υποσχέσεις που δώσαμε», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.