26 Φεβ 2013

Σαμαράς: «Οι αγρότες πρωταγωνιστές της ανάπτυξης» - Τσίπρας: «Φέρνετε πειρατές αντί επενδυτών»



Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το αγροτικό ζήτημα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους.....


«Για να γίνουμε σύγχρονη χώρα νομίζαμε πως έπρεπε να αναπτυχθεί ο τομέας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε βάρος των παραδοσιακών κλάδων και κυρίως του αγροτικού. Παράλληλα με τις απώλειες στον αγροτικό κλάδο χάσαμε και ένα δεύτερο τομέα, αυτόν της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.


«Χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, εξήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών, με τους αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 έτη. Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος ενώ προωθείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά αγροτικών προιόντων από το Διαδίκτυο.

Παράλληλα, πρωθυπουργός μίλησε και για δημιουργία μητρώου εμπορίου αγροτικών προιόντων προκειμένου να απαλλαγεί ο παραγωγός από εκβιαστές. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε και μείωση του ΦΠΑ για τους αγρότες εντός της τετραετίας.

«Υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης, ασκούμε την αγροτική πολιτική, είπε προτείνοντας κάθε ενίσχυση να πηγαίνει κατ' ευθείαν στους παραγωγούς» επισήμανε.

«Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους αγρότες άμεσα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να κάνουμε τους αγρότες πρωταγωνιστές της ανάπτυξης και όχι επεισοδίων».


Τσίπρας: «Θέλουμε επενδυτές... φέρνετε πειρατές»-«Επαναφορά του κατώτερου μισθού»
«Δικό σας επίτευγμα είναι η απουσία επενδύσεων» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μας κατηγορείτε ότι δεν θέλουμε τους επενδυτές. Φυσικά και τους θέλουμε. Δεν θέλουμε όμως τους πειρατές»

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το αγροτικό ζήτημα τις χαρακτήρισε «λίγες για να απαντήσουν στο πρόβλημα του μικρομεσαίου αγρότη» ενώ είπε πως «η κατάρρευση του αγροτικού τομέα είναι συνειδητή πολιτική επιλογή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου.