26 Φεβ 2013

«Δεν βλέπει» προαστιακό το Λουτράκι - Της Τζένης Σουκαρά


Κατηγορούν την περιφέρεια για την απόφαση να υλοποιήσει το έργο μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα Jessica κι όχι μέσω του ΕΣΠΑ

 Σε ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκονται οι κάτοικοι του Λουτρακίου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, με αφορμή την αιφνίδια απόφασή του να μην εντάξει στο ΕΣΠΑ το ζωτικής για τη....

 

 λουτρόπολη έργο, τη σύνδεσή της με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

 Από το 2005, οπότε ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Κόρινθο, μέχρι σήμερα οι συρμοί του προαστιακού εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, μετατρέποντας την Κορινθία σε προάστιο των Αθηνών. Το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής είναι πως τα χρόνια που πέρασαν άνοιξαν νέοι σταθμοί του προαστιακού στην Κορινθία, δημιουργώντας έτσι νέα υποστυλώματα ανάπτυξης, προσπερνώντας παράλληλα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, το ιδιαιτέρως τουριστικό Λουτράκι.

 Μέχρι αυτήν τη στιγμή το Λουτράκι φαίνεται να «εμπαίζεται» στη διεκδίκησή του μέσα από τις διαβουλεύσεις αλλά και τις δεσμεύσεις που λαμβάνει, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Πρωτοβουλία Πολιτών Λουτρακίου για την έλευση του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι, η οποία πλέον κατηγορεί ευθέως τον Πέτρο Τατούλη για την καθυστέρηση του έργου και κυρίως για την ακατανόητη απόφασή του να υλοποιήσει το έργο μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα Jessica κι όχι μέσω του ΕΣΠΑ.
 Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους κατοίκους του Λουτρακίου, τη στιγμή που, όπως λένε χαρακτηριστικά, σε ολόκληρη την υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου ρέει πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων, ακόμη και για έργα υποδεέστερης σημασίας. Οπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Δημήτρης Καραπατάς, «είναι γνωστό τοις πάσι ότι το πρόγραμμα Jessica θεωρείται «πουκάμισο αδειανό» για τέτοιου είδους και μεγέθους έργα, αφού ήδη έχει εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ανάλογων έργων, όπως αυτό της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα-Βόλος, και έχει απορριφθεί ως αναποτελεσματικό. Ενώ, εξ όσων γνωρίζουμε, πουθενά στη χώρα μας δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα άλλο έργο με τις παραμέτρους που θέλει ο περιφερειάρχης. Εκ προοιμίου το «πείραμα» αυτό βάζει τον σχεδιασμό αλλά και την τελική έκβαση του έργου σε επικίνδυνες ατραπούς».

 Η απόφαση αυτή της Περιφέρειας έρχεται σε αντιδιαστολή με δύο επίσημα έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης που προέκυψαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα «πως η εκτέλεση του έργου της σύνδεσης του προαστιακού σιδηροδρόμου με το Λουτράκι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ Πελοποννήσου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013». Ουδείς γνωρίζει τους λόγους που η Περιφέρεια άλλαξε αιφνιδίως «γραμμή πλεύσης» στην υλοποίηση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο απέστειλε έγγραφο προς την ΕΡΓΟΣΕ με το οποίο γνωστοποιούσε τη βούληση της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας να χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων μελετών του έργου από το τεχνικό πρόγραμμα με σκοπό την ένταξή του στην 4η προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.


Αλλά και η ίδια η ΕΡΓΟΣΕ με το υπ’ αριθμ. 209554 έγγραφό της ενημερώνει πως για να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών απαιτείται και η έγγραφη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Η δέσμευση αυτή ποτέ δεν υπήρξε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.



Η Πρωτοβουλία Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κατηγορεί τον περιφερειάρχη πως εξαιτίας αυτής της ολιγωρίας και των απρόβλεπτων αντιδράσεών του θα χαθεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για την ιστορική λουτρόπολη. «Εάν δεν είχατε διασπαθίσει άσκοπα τον χρόνο και είχατε κάνει από την πρώτη στιγμή, που λάβατε γνώση του θέματος, συνάντηση εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ και τεχνική υπηρεσία Δήμου Λουτρακίου), για να είχαν διευκρινιστεί και αποφασιστεί το στοχο-χρονοδιάγραμμα, ο τρόπος και ο βαθμός ωρίμανσης των μελετών, αλλά και οι λοιπές παράλληλες δράσεις, όπως λ.χ. η σημειακή τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο Λιβαδάκι αυτή την περίοδο, το έργο θα όδευε προς ένταξη και υλοποίηση στο μόνο αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα, το ΕΣΠΑ. Σήμερα, όμως, με την τακτική σας, δυστυχώς, εκτός από την αξιοπιστία των όσων λέτε για το συγκεκριμένο θέμα, διακυβεύεται ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της σημαντικότερης λουτρόπολης της Πελοποννήσου» τονίζει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον περιφερειάρχη.



Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λουτρακίου για την έλευση του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Λουτράκι έχει τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας και πάνω από 2.500 υπογραφές συμπαράστασης. Ζητά ευθέως από τον Πέτρο Τατούλη να εντάξει το έργο, έστω και την ύστατη ώρα, ως μελετοκατασκευή απ’ ευθείας στο ΕΣΠΑ το ταχύτερο δυνατό και του διαμηνύει το εξής: «Τίθεσθε προσωπικά στο μικροσκόπιο ενός εκάστου των πολιτών και ήδη αξιολογείστε για τη στάση και τις πρακτικές σας. Αλλωστε και η Ιστορία δεν βλέπει με καλό μάτι αυτούς που χρονοτριβούν ενώ η Ρώμη φλέγεται, κύριε περιφερειάρχα».




ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - 25-2-13