1 Φεβ 2013

Βουλευτές εκτός ορίων στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ - Αποχώρησε με δύο σπασμένα δάκτυλα ο Καπερνάρος


Η παραδοχή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασακοβίτη ότι η λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων ήταν το βασικό εύρημα των μελών της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση καθώς τα μέλη της επιδόθηκαν...
 

 κυρίως σε άνευ ουσίας εντάσεις που ως αποτέλεσμα είχαν να αποχωρήσει από τις συνεδριάσεις ο κ. Βασίλης Καπερνάρος με δύο σπασμένα δάκτυλα!
Ο διάλογος που εξελίχθηκε κατά την διάρκεια της εξέτασης του κ. Πλασκοβίτη -  ενός εκ των ουσιωδών  κατά τα άλλα μαρτύρων – είναι χαρακτηριστικός:

«Χρ. Μαρκογιαννάκης : Δεν επιτρέπω άλλες ερωτήσεις, λύεται η συνεδρίαση

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Έχουμε κι άλλες ερωτήσεις, είναι σημαντικό για την ουσία

Αδ. Γεωργιάδης  : Έκανες 400 ερωτήσεις, η 401η ερώτηση είναι η συγκάλυψη;

Ζ. Κωνσταντοπούλου(προς Πλασκοβίτη): Μην σηκωθείτε να φύγετε, είναι παράνομο…

Χρ. Μαρκογιαννάκης : Εγώ είμαι πρόεδρος, λύεται η συνεδρίαση

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σας κατηγορώ για υπόθαλψη εγκληματία και συγκάλυψη

Αδ. Γεωργιάδης  (προς Ζ. Κωνσταντοπούλου): Εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας ως πρόεδρο λαϊκού δικαστηρίου να σφάζετε κόσμο όπως και τότε

Χρ. Μαρκογιαννάκης : (βγαίνοντας): δεν μπορώ άλλο, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».


Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της λεκτικής αντιπαράθεσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων χτύπησε τόσο δυνατά το χέρι του στο τραπέζι που είχε μπροστά του που έσπασε το δάχτυλό του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο!

Ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να είπε ότι σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011 στην απόφαση αυτή είχαν καταλήξει οι συμμετέχοντες, ότι δηλαδή θα πρέπει να γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των καταθέσεων και των λοιπών φορολογικών στοιχείων είχαν όσοι περιλαμβάνονταν στη λίστα.

Ο κ. Πλασκοβίτης, αν και δήλωσε αναρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της προανακριτικής ότι εκ του αποτελέσματος δεν έγινε τίποτα.

Μάλιστα, ο πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι σε διευρυμένες συσκέψεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου εκτός του υπουργού Οικονομικών συμμετείχαν στελέχη του ΣΔΟΕ, ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ και άλλες αρχές δεν μπήκε ποτέ ως θέμα ο χειρισμός και η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Πλασκοβίτης δικαιολογήθηκε ότι η μόνη του εμπλοκή στην υπόθεση ήταν ότι τηλεφώνησε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Παρίσι Κ.Χαλαστάνη και του είπε να στείλει το cd που θα του δώσουν οι γαλλικές αρχές στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι εκ παραδρομής είχε δηλώσει πως το αρχικό cd παρέλαβε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Ηλίας Κλης.

Πέραν όμως του κ. Πλασκοβίτη, ενώπιον των μελών της επιτροπής κατέθεσε και η κυρία Χρύσα Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η κυρία Χατζή φέρεται να κατέθεσε ότι περί τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 παρέλαβε στο υπουργείο κλειστό φάκελο τον οποίο στη συνέχεια παρέδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Για την παραλαβή του σφραγισμένου αυτού φακέλου δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που τηρείται συνήθως αλλά παρελήφθη από την ίδια, η οποία και πιστοποίησε ιδιοχείρως σε ένα άσπρο χαρτί ότι τον παρέλαβε. Η ίδια δήλωσε ότι δεν γνωρίζει από ποιον και που φυλάχθηκε ο φάκελος αυτός στη συνέχεια.

Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την κ. Χατζή να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τα ονόματα των προσώπων που πλαισίωναν το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος της επιτροπής είναι να κληθούν όλοι τους και να απαντήσουν αν γνωρίζουν σε ποιον δόθηκε για φύλαξη το CD που είχε φθάσει στην Αθήνα από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αλλά που μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη του.



Ο Μοσκοβισί εκθέτει τον Παπακωνσταντίνου

Αμείλικτα ερωτήματα για την επάρκεια των ισχυρισμών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι οι Γάλλοι του επέβαλαν να χειριστεί άτυπα τη λίστα Λαγκάρντ, δημιουργεί  επιστολή του σημερινού υπουργού της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, που παρουσιάζει το protothema.gr.

Η επιστολή έχει ως παραλήπτη τον κ. Γιάννη Στουρνάρα και με αυτή ο κ. Μοσκοβισι αναφέρει στον ομόλογό του ότι είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στο αίτημά του, ώστε οι γαλλικές υπηρεσίας να ξαναστείλουν στην Ελλάδα το CD.

Το επίμαχο σημείο που εκθέτει πλήρως τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτό στο οποίο ο Γάλλος υπουργός επισημαίνει ότι η αποστολή των στοιχείων πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες το 1963 και η οποία επιτρέπει την επίσημη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι «σε συνάντηση που είχα με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών σε ένα από τα επόμενα Eurogroup, της ζήτησα να μας ανασταλούν αυτές οι πληροφορίες, το οποίο και αποδέχτηκε, αφού όμως μου επισήμανε το ευαίσθητο της πληροφορίας. Για την ακρίβεια, το απόρρητο της πληροφορίας».

Και πρόσθεσε ότι λόγω αυτή της επισήμανσης δεν τήρησε αρχείο παράδοσης-παραλαβής και τα σχετικά πρωτόκολλα και προτίμησε να κρατήσει το CD στο συρτάρι του.

Στην επιστολή του κ. Μοσκοβισί προς τον κ. Στουρνάρα αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κύριε υπουργέ, με την επιστολή σας που έλαβα στις 12.10.2012, με πληροφορείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να σας στείλουμε πάλι τις πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες που είναι στη λίστα της HSBC.

Το άρθρο 23 της σύμβασης που το 1963 υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας προβλέπει ότι απαντάμε στις πληροφορίες και δίνουμε πληροφορίες μεταξύ μας για οποιοδήποτε θέμα που αφορά τα οικονομικά.


Σε αυτό το πλαίσιο, μου είναι πολύ ευχάριστο να σας παραδώσω ξανά τις πληροφορίες που σας είχαμε στείλει το 2010. Στα πρακτικά ζητήματα, το άτομο που θα έχετε διαλέξει για να λάβει τις πληροφορίες, πρέπει να έρθει σε επαφή με τη γαλλική υπηρεσία, η οποία είναι υπηρεσία οικονομικού ελέγχου φορολογίας