15 Ιαν 2013

Ανάστατοι οι δήμοι για την έρευνα του ΣΔΟΕ


Καλοδεχούμενο και επιβεβλημένο χαρακτήρισε κάθε έλεγχο νομιμότητας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κ. Ασκούνης, αναφορικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» και στην οποία περιλαμβάνονται αυτοδιοικητικοί που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό.
Το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» που αποκάλυψε...

 

 την έρευνα του ΣΔΟΕ σε σειρά δήμων


Ο νέος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τόνισε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος, δεν πρόκειται να επιτρέψω να μπει ξανά η Περιφέρειά μας σε περιπέτειες».

Ο περιφερειάρχης είπε πως δεν θα ανεχθεί την παραμικρή έκπτωση σε ζητήματα εντιμότητας, ακεραιότητας και ηθικής, τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή με τη διοίκηση Ψωμιάδη, προσθέτοντας πως θα περιμένει τα πορίσματα της έρευνας. Δεν παρέλειψε ωστόσο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Προειδοποιώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά τους συνεργάτες που μετέχουν σ΄ αυτό το νέο ξεκίνημα ότι, εάν υπάρξει η παραμικρή ένδειξη ή κάποια σκιά σε οποιαδήποτε υπόθεση, θα ζητήσω αυτόματα και θα λάβω την παραίτηση του εμπλεκόμενου προσώπου», τόνισε.
Ο Γ. Τσαμασλής, που μόλις το περασμένο Σάββατο διαδέχτηκε τον Απ. Τζιτζικώστα ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και το όνομά του περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα, υποστήριξε πως όλα τα εισοδήματά του προέρχονται από νόμιμες πηγές και πως όλα τα ακίνητα και τα περιουσιακά του στοιχεία σημαντικής αξίας έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί σύμφωνα με τον νόμο, από το 1995 όταν πρωτοεκλέχθηκε.


Στο ίδιο πνεύμα, ο Μ. Τζόλλας, που ήταν επίσης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, είπε πως η οικονομική του κατάσταση αποτυπώνεται πλήρως και ειλικρινώς στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έχει υποβάλει και δεν έχει κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε έλεγχο.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, είπε χθες πως με μονομερή του δήλωση έθεσε στη διάθεση του ΣΔΟΕ κάθε περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του και την εξουσιοδότησή του να ζητήσουν τη συνδρομή κάθε άλλου ελεγκτικού μηχανισμού για τη διερεύνηση της νομιμότητάς τους.

Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στ. Λαφαζανίδης, ανέφερε πως δεν έχει ούτε χρήματα σε τράπεζες (εγχώριες και του εξωτερικού), ενώ η ακίνητη περιουσία του αποκτήθηκε πριν από την εκλογή του και έχει ελεγχθεί κανονικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επί 8 χρόνια δήμαρχος Τρικάλων, Μ. Ταμήλος, απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του σε «άσπονδους φίλους» που έχει κάθε δήμαρχος στην πόλη του, οι οποίοι τον καταγγέλλουν με ανώνυμα τηλεφωνήματα στο ΣΔΟΕ.

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρ. Καραλαριώτου, δήλωσε την επιθυμία της να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος για να αποδειχθεί η φορολογική της συνέπεια, ενώ «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας τη δήλωση του δικού της «πόθεν έσχες».

Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
«Πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας. Επομένως, κάθε έλεγχος νομιμότητας που σχετίζεται με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι επιβεβλημένος και καλοδεχούμενος». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κ. Ασκούνης και κάλεσε τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές σε ταχεία διαλεύκανση όλων των υποθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ορισθεί συναντήσεις του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτη και τον γ.γ. του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλο. Ο ίδιος σχολίασε παράλληλα πως «δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες να διαχέεται ένα κλίμα απαξιωτικό για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις από ανώνυμες καταγγελίες».



Γ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Καταγγέλλει επιχείρηση σπίλωσης

Σκευωρούς που επιδιώκουν την πολιτική και ηθική του εξόντωση κατήγγειλε χθες με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή του σε μη σύννομες δραστηριότητες.

«Ανώνυμοι πορφυρογέννητοι έχουν σκοπό την πολιτική και ηθική μου εξόντωση» είπε ο Γιάννης Κουράκης, σημειώνοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν τον απλό κόσμο στην πολιτική, αλλά να υπάρχουν μόνο οι αστοί». Προσέθεσε μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα λάμψει η αλήθεια και όσοι τον συκοφαντούν θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στον πολιτικό του βίο και τα «πόθεν έσχες» του υποβάλλονται κανονικά και ελέγχονται κάθε χρόνο, χωρίς ποτέ να έχει προκύψει σε βάρος του το παραμικρό. Ο δήμαρχος Ηρακλείου παράλληλα με τις δηλώσεις του κοινοποίησε στο «Εθνος της Κυριακής» αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ απαντητική επιστολή, την οποία είχε στείλει από τον Δεκέμβριο του 2012 στις αρμόδιες εισαγγελικές και διοικητικές αρχές.

Ο κ. Κουράκης στην επιστολή χαρακτηρίζει ως ψυχικά διαταραγμένο άτομο ή μέλος κυκλώματος που εκτελεί συμβόλαια ηθικής απαξίωσης και πολιτικής εξόντωσης τον σεναριογράφο -όπως τον αποκαλεί- που θέλει να τον εμπλέξει σε παράνομες δραστηριότητες.