7 Ιαν 2013

Σύσταση προανακριτικής επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο κάδρο και ο Βενιζέλος


 Για ακραία εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού μιλά ο Βενιζέλος
Καταθέτει την πρόταση παραπομπής ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7.00 το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την πρότασή του για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής ύστερα από μία εβδομάδα πολύωρων...


 συσκέψεων και συνεδριάσεων, βάζοντας στο κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για ευθύνες ακόμη και ποινικές. Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και κυρίως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο είναι πλέον μετωπική καθώς η Κουμουνδούρου μιλά για «ομερτά με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλων της εγχώριας κλεπτοκρατίας».
Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία των τριών κομμάτων για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στέκεται μόνο στην πτυχή αλλοίωσης της λίστας αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες στα κόμματα της συγκυβέρνησης καθώς -όπως τονίζει- επιλέγουν τη συγκάλυψη αντί για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

«Η ομερτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αναμενόμενη», λένε στην Κουμουνδούρου, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, το σχόλιο είναι καυστικό λέγοντας ότι προκαλεί «δυσάρεστη έκπληξη η ταύτιση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού διευκολύνει τη συγκάλυψη».
Μέσα σε αυτήν την περιρρέουσα και σκληρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ευθέως το ερώτημα στον κ. Βενιζέλο γιατί δεν ζητά ο ίδιος τη διερεύνηση όλων των πτυχών εφόσον, όπως λέει, διαθέτει πειστικές απαντήσεις.

Στο επιχείρημα της Ιπποκράτους ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την ελληνική κοινωνία ανταπαντούν ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα εναπομείναντα στελέχη δεν κατανοούν ότι η πλήρης διαλεύκανση είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών».

Η παραπομπή στο... ΄89 φαίνεται πως προβληματίζει την Κουμουνδούρου καθώς τα στελέχη θέλουν να αποφύγουν κάθε συνειρμό... «Οσοι επικαλούνται το ΄89 θέλουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης» σημειώνουν και προσθέτουν πως ήταν «άλλες εποχές, άλλες συνθήκες και άλλα πρόσωπα». Η μη ψήφιση της άρσης του απορρήτου από τον ΣΥΡΙΖΑ -το επικαλείται το ΠΑΣΟΚ- αιτιολογείται ότι έγινε γιατί ήρθε ως εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 2011 και περιελάμβανε τα χαράτσια και τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

Eπιχειρηματολογία
Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει βασικά την επιχειρηματολογία της για να στηρίξει το αίτημα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Βενιζέλου στην υπεξαγωγή εγγράφου, καθώς και στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην Κουμουνδούρου κατέληξαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - αν και μιλούν για πολιτικές ευθύνες.

Ωστόσο, αφήνουν ανοικτό να διερευνηθεί από την Προκαταρκτική Επιτροπή. «Δεν βιαζόμαστε να ονομάσουμε υπόπτους, αλλά ούτε και να συγκαλύψουμε την ευθύνη κανενός» λένε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι ρητά έχουν επιφυλαχθεί να επεκτείνουν την πρόταση σε πρόσωπα και αδικήματα που θα προκύψουν από Προκαταρκτική Επιτροπή, ανεξαρτήτως θέσεως στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία.


Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος

Οξεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πρόταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», συμπεριλαμβάνοντας και τον ίδιο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος

«θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να λειτουργήσει, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Δεν θέλει να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αποκτήσει προοπτική, τώρα που έχουμε αποκτήσει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο αναφοράς» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πρόκειται λοιπόν για μία εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού, ακραία, ένα «ρεσάλτο», το οποίο είναι επανάληψη της προσπάθειας που έκανε προεκλογικά και έχασε. Έξι μήνες μετά τις εκλογές, θα ξαναχάσει».

Επίσης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «συγκρούεται με όλη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ, συγκρούεται ο κ. Τσίπρας μαζί μου, συγκρούεται με την κοινή λογική.

Είναι μία λάθος επιλογή. Θα έχουμε πολλά να πούμε τις επόμενες ημέρες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.