22 Ιαν 2013

ΤΤ: Εκβίασαν συμφωνία επαναπρόσληψης με μείωση 30% των μισθών


Με ωμούς εκβιασμούς και υπό την απειλή της άμεσης αποστολής των φύλλων απόλυσης, η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιέζουν τους εργαζόμενους, να δεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους κατά 30%, προκειμένου να επαναπροσληφθούν, στο "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".
 
 Πιο συγκεκριμένα, η διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα είχε σαν συνέπεια να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση πλέον εκβιάζει ωμά να δεχθούν οι υπάλληλοι του ΤΤ να επαναπροσληφθούν με μισθούς μειωμένους κατά 30% σε σχέση με τους υφιστάμενους, βάσει της συμφωνίας μεταξύ διοίκησης και συλλόγου που επήλθε με το μαχαίρι στο λαιμό σήμερα το πρωί (21/1). 
Ταυτόχρονα, το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» (το «υγείες» κομμάτι που προέκυψε από τη διάσπαση) έχει την υποχρέωση να συντάξει και να υποβάλει μέσα στο επόμενο τρίμηνο επιχειρηματικό σχέδιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως τις 18 Μαρτίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί το επιχειρηματικό σχέδιο και να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του σχεδίου για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σαν «δέλεαρ» για να πετύχουν την συμφωνία των εργαζομένων, κυβέρνηση και ΤΧΣ υπόσχονται την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Βέβαια, μια τέτοια υπόσχεση είναι κάλπικη, καθώς, αν ολοκληρωθεί το έγκλημα και το ΤΤ περάσει οριστικά σε ιδιωτικά χέρια, οι απολύσεις αλλά και η περαιτέρω σύνθλιψη των μισθών θα μπουν πάλι στην ημερήσια διάταξη.

Άλλο ένα γκρίζο σημείο είναι ότι και το θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Το μόνο που έχουν λάβει ως τώρα οι εργαζόμενοι, είναι υποσχέσεις για την μισή (!) αποζημίωση που προβλέπεται από το νόμο, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το υπόλοιπο...

Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ αλλά και συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, πρέπει να αντλήσουν σημαντική πείρα από την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το μοντέλο της οποίας ακολουθείται κατά γράμμα στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η διαμόρφωση ενός ενωτικού και αγωνιστικού εργατικού μετώπου, από τον κλάδο των τραπεζών αλλά και από τους άλλους κλάδους της οικονομίας, είναι δυνατόν να αποτρέψει το ξεπούλημα του ΤΤ, να σώσει τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και να βάλει τα θεμέλια για μια συνολική ανατροπή, ώστε να περάσει υπό δημόσιο και εργατικό έλεγχο συνολικά ο τραπεζικός τομέας.


ΠΗΓΗ: iskra.gr