14 Δεκ 2012

Public Issue: Άνοιξε η ψαλίδα! Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 μονάδες απο την ΝΔ


Η «ψαλίδα» υπέρ της αντιπολίτευσης άνοιξε στις 4,5 μονάδες, αλλά την ίδια ώρα καταγράφεται βελτίωση της εικόνας των πολιτών για τις προοπτικές της χώρας και το πολιτικό σύστημα, όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης....
 

Public Issue: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, βελτιωμένη η εικόνα της κυβέρνησης


Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης που πραγματοποιείται έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και την αναρρίχηση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία, καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

    ΣΥΡΙΖΑ 30,5%
    Νέα Δημοκρατία 26%
    Χρυσή Αυγή 10,5%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες 9%
    ΠΑΣΟΚ 8%
    ΔΗΜΑΡ 6,5%
    ΚΚΕ 5,5%
    Λοιπά κόμματα 4%


Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 60% (από 59% το Νοέμβριο) έναντι 25 της Νέας Δημοκρατίας (26).

Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς βελτίωσε την εικόνα του ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 40% (39%) έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα (31%).

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης προηγείται σταθερά με 49% και χωρίς αλλαγή, αλλά τόσο ο Αντώνης Σαμαράς με 40% (από 38%) όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% (20%) βελτίωσαν την εικόνα τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.


Παράλληλα, οι πολίτες μπορεί να αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά συνεχίζουν να το επιθυμούν. Ετσι, το 62% εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές έναντι 30%, αλλά το 65% θεωρεί ότι δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση πριν το τέλος της τετραετίας, έναντι 31%.

Την ικανότητα της τρικομματικής κυβέρνησης να επιτελέσει το έργο της εμπιστεύεται το 35%, ενώ ένα 23% θα προτιμούσε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό, 35%, απορρίπτει και τις δύο.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποίησε πρόσφατα και εκτεταμμένες εσωκομματικές διεργασίες στην πορεία του προς την μορφή του ενιαίου κόμματος, οι πολίτες φαίνεται να εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Ετσι, το 56% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε λάθος δρόμο ενώ το 26% πιστεύει ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.

Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, εκτιμά η πλειοψηφία
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στην ελληνική Βουλή με την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού όσο και στο πρόσφατο Eurogroup όπου εγκρίθηκαν η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και η μείωση του χρέους της χώρας, βελτιώθηκε η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομική προοπτική της Ελλάδας.

Ετσι, το 19% θεωρεί ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, έναντι 14% ένα μήνα νωρίτερα, ενώ αντίστοιχα λάθος πορεία βλέπει το 75%, από 79%.

Τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες είναι σωστά, θεωρεί το 29%, αρνητικά τα κρίνει το 41%, ενώ το 21% δεν επιλέγει ούτε την μία ούτε την άλλη προσέγγιση.

Η χρεοκοπία της χώρας είναι απίθανη, πιστεύει πλέον πάνω από ένας στους δύο Ελληνες (56%), ποσοστό δέκα μονάδες μεγαλύτερο από ότι τον Νοέμβριο. Πιθανό ενδεχόμενο την θεωρεί ακόμη το 30% (από 38%), ενώ το 11% (13%) σημειώνει ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει.