29 Νοε 2012

MALL: Πολύ αργά για δάκρυα


Χωρίς πολλές παρουσίες, απο τον χώρο των εμπόρων της Κορίνθου, αλλά με εκπροσώπηση απο εμπορικούς συλλόγους του νομού και της Πελοποννήσου και άλλους φορείς,  πραγματοποιηθηκε η χθεσινή ημερίδα του εμπορικού συλλόγου Κορίνθου που είχε ως αποκλειστικό θέμα την αποτροπή της δημιουργίας εμπορικού Κέντρου (Μall) στην περιοχή της Σωληνουργίας....


Σιγουρα μια τέτοια επένδυση θα πλήξει τον εμπορικό κόσμο της πόλης και των γυρω περιοχών, κυρίως σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, όπου στενάζουν ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις της περιοχής μας. Την αγωνία τους εξέφρασαν οι έμποροι και οι εκπρόσωποί τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως ο αγώνας με μια τέτοια επένδυση κατά την οποία σε έκταση 14.000 τ.μ. θα υπάρχουν 150-200 καταστήματα ,θα είναι τραγικά άνισος. 

Στις τοποθετήσεις όλων έγινε σαφές πως το παράθυρο άνοιξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την γνωμοδότηση της ΜΠΕ για αλλαγή του χαρακτηρα της περιοχής σε τουριστικό - εμπορικό. 
Ωστόσο πληροφορηθήκαμε πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του κ. Αγγέλακα ,γγ Αποκεντρωμένης διοίκησης,όπου απο εκείνον εξαρτάται εαν θα δώσει το πράσινο φως στην συγκεκριμένη επένδυση. 

Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ήταν εαν γνώριζε κάποιος απο τους ενδιαφερομένους ( δημο και εμπορικό σύλλογο) για την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να να προχωρήσει το θέμα ,έχοντας γνώση απο την άνοιξη τις αντιδράσεις των εμπόρων της περιοχής αλλά και του δήμου. 
Όλοι δήλωσαν πως δεν το εγνώριζαν αλλά ουδείς άσκησε κριτική προς αυτόν  "τον πολιτικό αιφνιδιασμό" .

Η ημερίδα υπήρξε πρόχειρη. Κάποια στιγμή,  ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Εμπόρων είπε πως ο δήμος Κορινθίων μπορεί να εμποδίσει την επένδυση εκ του νόμου. 
Κι ενώ στο ακροατήριο για πολύ ώρα είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως τελικώς " την καυτή πατάτα" την έχει στα χέρια του ο δήμος Κορινθίων, η δήλωση του δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού ήταν ότι "ο δήμος δεν μπορεί να βγάλει ούτε άδεια λαικής αγοράς, μόνο να την σκουπίζει έχει δικαίωμα. Δεν υπάρχει νομοθεσία κατά την οποία να είναι κυρίαρχη η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. " Τοποθέτηση που δεν αμφισβητήθηκε απο τους προηγούμενους ομιλητές που είχαν ισχυριστεί το αντίθετο. 

Στις περισσότερες τοποθετήσεις υπερίσχυσε η αποψη πως θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης έτσι που να μην γίνεται ελκυστική η Κορινθία για τέτοιες επενδύσεις. 
Άποψη σαφώς γενικόλογη επι του προκειμένου που ουσιαστικά στιγμάτιζε ΚΑΙ  την "αργοπορία" δήμου και εμπόρων να επιτύχουν το προσδοκούμενο. 

Όλοι προσδοκούν στην πολιτική παρέμβαση που ουσιααστικά θα αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο γυρω απο τέτοιες μεγάλες επενδύσεις που θα αφορούν περιοχές μικρές  σαν την Κορινθία.

 Κατά γενική ομολογία ήταν μια ημερίδα "φλύαρη" κι ιδιαίτερα επιφανειακή με στόχο την αποτροπή του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου κι όχι στην χάραξη πολιτικής που θα αποτρέπει και θωρακίζει την είσοδο τέτοιων επενδύσεων της περιοχής. 

 Η τελική απόφαση των εμπόρων και του δήμου είναι να επισκεφτούν  Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και να του θέσουμε το πρόβλημα που δημιουργεί μία τέτοια ανάπτυξη στους εμπόρους της περιοχής, ωστε να αποτραπεί η άδειοδότησή της.