24 Νοε 2012

Εκλογές «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» στην Καταλονία


Την Κυριακή στην Καταλονία ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή μιας νέας περιφερειακής κυβέρνησης. 
Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Καταλονία αλλά και στην ευρύτερη Ισπανία.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, πως οι περισσότεροι Καταλανοί θα ψηφίσουν κόμματα...
 
 Αριστερά και Δεξιά, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, δίνοντας εντολή στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει ο διεθνής Τύπος, θα πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης Ραχόι και θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και βρίσκεται προ της προσφυγής στο δανειοδοτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας Artur Mas αναμένεται να επανεκλεγεί, καθώς προσυπέγραψε στον στόχο της απόσχισης, μετά από τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σεπτέμβριο με σχετικό αίτημα.

«Ελπίζω να είμαι ο τελευταίος πρόεδρος της Καταλονίας, που το ισπανικό κράτος προσπαθεί να καταστρέψει μέσω μια βρώμικης καμπάνιας», είπε ο Mas, επικεφαλής του συντηρητικού Κόμματος Σύγκλισης και Ένωσης (CiU).

«Ο επόμενος δεν θα εξαρτάται από το ισπανικό κράτος και έτσι δεν θα μπορούν να τον καταστρέψουν», ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας του, ενώ ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε: «Ανεξαρτησία, ανεξαρτησία». 
 Ο Artur Mas έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Ισπανίας εντός τετραετίας.

«Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία θα την καθιστούσε το έβδομο πιο πλούσιο κράτος της Ευρώπης, ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα», δήλωσε την Παρασκευή ο Artur Mas.

Η Καταλονία είναι μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας. H οικονομία της αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το Reuters, το 20% της ισπανικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τους Βάσκους, το αίτημα που κυριαρχούσε πρακτικά στην περιφέρεια των 7,5 εκ. πολιτών, ήταν η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και όχι τόσο η ανεξαρτησία, ωστόσο η ύφεση που έχει βυθιστεί η Ισπανία, με 25% ανεργία, ενίσχυσε της αυτονομιστικές τάσεις.

Οι Καταλανοί θεωρούν, πως υπάρχει αδικία στον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται, ενώ την ίδια ώρα η περιφέρεια, όπως και παρά πολλές άλλες στη χώρα, είδε τα ομόλογά της να κατατάσσονται στην κατηγορία «σκουπίδια» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δανειστούν από τις αγορές.

Η Καταλονία προσέφυγε στο ταμείο υποστήριξης που δημιούργησε η Ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο, οι περισσότεροι Καταλανοί τονίζουν, πως η αιτία του προβλήματος είναι η Μαδρίτη και όχι η περιφερειακή κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί επισημαίνουν, πως η περιφέρειά τους υπερφορολογείται για να στηριχτούν οι φτωχότερες περιφέρειες στη χώρα.

 Οι αυτονομιστικές τάσεις ενισχύονται και από τα αντίστοιχα αιτήματα στη Σκοτία και το Βέλγιο και όλο και περισσότεροι εκτιμούν, πως η Καταλονία θα τα κατάφερνε καλύτερα μόνη της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά όσων ζητούν ανεξάρτητη Καταλονία έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα και πλέον κυμαίνονται από 46% έως 57%. «Οι περιφερειακές εκλογές έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο Alfred Bosch, του αριστερού κόμματος Esquerra Republicana, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.


Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποιεί τους Καταλανούς, πως η απόφαση για ανεξαρτησία είναι «ένα εισιτήριο για το πουθενά» και επισημαίνει, πως η Καταλονία δεν θα είναι εντός ΕΕ και θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτημα ένταξης, ενώ ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος απευθύνει έκκληση για ενότητα.

Αντίθετα οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αναφέρουν, πως αν υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία για ανεξάρτητη Καταλονία τότε η Ισπανία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές και η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί το αίτημα της αυτοδιάθεσης.

Παράλληλα, εκτιμούν, πως μια ανεξάρτητη Καταλονία θα κέρδιζε σύντομα εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ. Αντίθετα αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν, πως η απόσχιση θα δημιουργούσε τεράστια οικονομικά προβλήματα.