22 Νοε 2012

Κ. Βεργόπουλος: «Μοναδική διέξοδος είναι η ανατροπή»


Αντί να κάνουν ό,τι έκαναν σε ΗΠΑ και Αγγλία με κρατικοποιήσεις τραπεζών, προωθούν τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιούν το κράτος, επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris VIII) Κώστας Βεργόπουλος.
 

Τόνισε, μάλιστα, ότι ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που...

 μας οδήγησε στην κρίση, αποδυναμώνοντας το κράτος, το οποίο αποτελεί σήμερα το μόνο εργαλείο για να πάμε κόντρα στον άνεμο της κρίσης. Πρόκειται για «τελείως αντιοικονομικό μέτρο», το οποίο, ωστόσο, είναι καθαρά ιδεολογικό, όπως σημείωσε ο κ. Βεργόπουλος.
 

«Δεν γίνεται για λόγους οικονομικούς, ούτε καν για λόγους συμφέροντος. Θα καταλήξουμε στο τέλος, για παράδειγμα, να επιδοτήσουμε εκείνους που ενδιαφέρονται να πάρουν τους σιδηροδρόμους και μάλιστα θα μας κοστίσει περισσότερο, όπως έγινε στην Αγγλία επί Θάτσερ».
 

Χαρακτήρισε την υπόθεση της εξόδου από το ευρώ ως «ξεπερασμένη», καθώς τίθεται πλέον με νέα δεδομένα. 
Επεσήμανε πάντως, ότι άλλοι - αντί για εμάς - δίνουν τη μάχη της παραμονής μας στην ευρωζώνη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει το ρόλο του παρατηρητή, κάτι το οποίο είναι ανήκουστο.
 

Επεσήμανε χαρακτηριστικά, πως στη διαμάχη μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ, δεν υπάρχει δημόσια τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, αν και η λογική λέει, πως θα έπρεπε να υποστηρίξει την πρόταση Λαγκάρντ για διαγραφή μέρους του χρέους. Αντιθέτως, οι ενδείξεις λένε, ότι η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τις απόψεις της κας Μέρκελ.
 

Η αντίφαση στην Ευρώπη
 

«Στην Ευρώπη υπάρχει κάτι το αθέμιτο: Υποτίθεται πως είμαστε εταίροι στην Ε.Ε., αλλά οι εταίροι είναι ταυτόχρονα και δανειστές. Όταν συνεδριάζει το Eurogroup οι υπόλοιποι ως τι συμμετέχουν; Ως εταίροι ή ως δανειστές της Ελλάδας; Το ένα είναι αντίθετο από το άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Οι δανειστές της Ελλάδας είναι και εταίροι, που υποτίθεται πως πρέπει να μας προστατεύσουν και να μας ενισχύσουν, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρονται να σώσουν και τα κεφάλαια που έχουν δανείσει και να μην συμβεί να μειωθούν ούτε κατά το ελάχιστο, ανεξαρτήτως εάν αυτό είναι βιώσιμο πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ. Βεργόπουλος.
 

Σχετικά με τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση τόνισε, πως προκύπτουν με πολλαπλούς τρόπους και μάλιστα το Βερολίνο διακινεί την άποψη, πως ο Γερμανός φορολογούμενος κάνει θυσίες και χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα τα παίρνει πίσω και με μεγάλη διαφορά.
 

«Εάν η Ελλάδα χρωστούσε λεφτά στην Κίνα, θα έπρεπε η Ευρώπη, ως εταίρο να της συμπαρασταθεί. Εδώ γίνεται κάτι χειρότερο: Επειδή οι δανειστές μας είναι οι ίδιοι οι εταίροι, μας έχουν και σερνόμαστε σε μία ύφεση που δεν έχει γνωρίσει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε σήμερα, ούτε στο παρελθόν», σημείωσε ο καλεσμένος της εκπομπής «Ο Καλός και ο Κακός Βγαίνουν Βόλτα στη Σοφοκλέους».
 

Προς ανατροπή
 

«Εάν δεν κουρευτεί το χρέος, όπως προτείνει η Λαγκάρντ και συνταχθούμε με την άποψη της Μέρκελ, τότε η χώρα θα σέρνεται για 50 ή 100 χρόνια» υποστήριξε ο κ. Βεργόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα δουλεύουν για να επαναληφθούν, όσα ακολούθησαν τον διεθνή οικονομικό έλεγχο του 1899, με την επανάσταση, το Γουδή και την έλευση του Ελευθέριου Βενιζέλου.
 

«Υπάρχει τόσο μεγάλο αδιέξοδο στην Ελλάδα, ώστε μοναδική διέξοδος είναι η ανατροπή. Με κάποια αφορμή θα υπάρξει ξεσηκωμός ή με εκλογές θα σαρωθεί το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει χρεοκοπήσει πλήρως κι έχει χάσει την αξιοπιστία του, όχι για τις επιλογές του, αλλά γιατί θεωρείται άχρηστο» σημείωσε ο καθηγητής.
 

Τα επείγοντα μέτρα
 

Από την κοινωνία θα πρέπει να ξεκινούν τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να ενισχυθεί η συνοχή κι όχι να ενισχύεται η διάλυση που υπάρχει σήμερα.
 

Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο, τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να αφορούν στους ανέργους, τους φτωχούς και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, καθώς το παράδειγμα του Ομπάμα δείχνει, πως όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική συνοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό όφελος.
 

Επιπλέον, χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την ανάκαμψη, με ροή επενδύσεων, όπως ένα πακέτο τύπου Μάρσαλ, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και να αποκατασταθούν οι αυξητικοί ρυθμοί της οικονομίας, κάτι που χαρακτήρισε ως υπερεπείγον.

 

http://fmvoice.eu/