4 Οκτ 2012

Το κοινωνικό παντοπωλείο ήταν Τράπεζα Τροφίμων


Το θέμα του κοινωνικού Παντοπωλείου έχει απασχολήσει αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα ποικιλοτρόπως.
Κυρίως όμως για το γεγονός πως είχε ανακοινωθεί πως είχε ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια ο δήμος πέρυσι και εδω και κάποιες εβδομάδες με δελτίο τύπου ανακοινώνεται πως τώρα ξεκινά την επίσημη....
δραστηριότητα του. 
Εύλογο είναι λοιπόν να προκύψουν ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει και εαν πράγματι υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο και σε ποιον χώρο στεγάζεται.
Χθες στο θέμα αναφέρθηκαν σύμβουλοι της μειοψηφίας και η δημοτική αρχή. 
Οι εξήγήσεις δίδονται και επισήμως σήμερα όπως εκτός των άλλων αναφέρονται και τα εξής:

"Ο Δήμος Κορινθίων, έχει συστήσει Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία από τον Ιούλιο του 2008 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορινθίων και υπό την τότε Αντιδημαρχία του κ. Φαρμάκη.
......................................................
Μετά το 2010 και ενόψει των πρώτων φαινομένων του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης η ανάγκη σε στήριξη συνδημοτών μας που ζητούσαν βοήθεια και βρίσκονταν κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας στα όρια της φτώχειας ο Δήμος μας αντέδρασε με γρήγορους ρυθμούς στα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα συνδημοτών μας με τη λειτουργία Τράπεζας Τροφίμων ή του  Κοινωνικού Παντοπωλείου όπως άτυπα είχε ονομαστεί υπό την αντιδημαρχία του κ. Φαρμάκη.
Η Τράπεζα τροφίμων - Κοινωνικό Παντοπωλείο, αυτή, παραχωρούσε κατά τις εορτές Χριστουγέννων – Πάσχα αλλά και άλλα τακτά χρονικά διαστήματα   τρόφιμα σε  400 περίπου ωφελούμενες οικογένειες που είχαν επιλεγεί μετά από την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από την αρμόδια υπηρεσία. Κοινωνική δράση την οποία  στήριξαν όλο αυτό το διάστημα με την προσφορά τους ΜΚΟ και μεγάλες εταιρίες όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η Μotor Οil, τα Super Market ΣΠΑΚ, η Φάρμα Μητσόπουλος Α.Ε, η ΕΑΣ Κορινθίας και Κρανίδι Α.Ε που πρόσφεραν λάδι τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η Τράπεζα λειτούργησε αποκλειστικά με προσφορές  φορέων διότι έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου η προμήθεια από το Δήμο ήταν αδύνατη βάση νόμου εκτός  των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.
Το νομοθετικό πλαίσιο βάση του οποίου προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού διαμορφώθηκε από τον Απρίλιο του 2012 με τον υπ’ αριθμ. 4071/2012 Νόμο.

Μετά από τέσσερις κιόλας μήνες και έπειτα από τις διευκρινιστικές για την από νομικής πλευράς σύσταση των Κοινωνικών Παντοπωλείων, με την υπ’ αριθμ. 19/305/03.09.2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ιδρύεται επίσημα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κορινθίων που στηρίζεται στον ως άνω νόμο.
Για την εύρυθμη λειτουργία όπως γνωρίζετε οποιασδήποτε νέας δομής κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση της, η ενημέρωση της κοινότητας και πιο συγκεκριμένα της ομάδας  ατόμων για τα οποία σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει (κυρίως νέων ωφελουμένων οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται λόγω της όλο και δυσκολότερης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε) καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πριν ακόμα και την έναρξη λειτουργίας της ."
................................................