19 Οκτ 2012

Ξανά στο «σφυρί» τα ακίνητα πρώτης κατοικίας


 Το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται για το ζήτημα αυτό, από την τρόικα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της απαγόρευσης...

πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Ωστόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης απορρίπτουν μία τέτοια κίνηση και ρίχνουν την ευθύνη στις τράπεζες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για διαρροές αναφορικά με τις συζητήσεις για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς ακινήτων, χωρίς όμως να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η σταδιακή αποσυμπίεση θα μπορούσε να γίνει μειώνοντας την αντικειμενική αξία από τις 200 στις 150 ή και 100 χιλιάδες ευρώ και προβλέποντας προστασία για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι ή άνεργοι, με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία.

Εάν τελικά η ρύθμιση εγκριθεί 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ζήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει μέχρι τα 200.000 ευρώ.