11 Οκτ 2012

Αντιδράσεις για τα 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών

  
Αντιδράσεις προκαλεί το αίτημα της τρόικας, να μην επιστραφεί από τις τράπεζες το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του «νόμου Αλογοσκούφη». Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί εντός του έτους, με τη μορφή μερίσματος.

    
Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να ζήτησαν, να μην επιστραφούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών και η διαφορά να καλυφθεί είτε με νέα έκτακτη εισφορά, είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υπενθύμισε στη σχετική της δήλωση, ότι στον προϋπολογισμό του 2012, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, με αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προβλέπεται η είσπραξη 550 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες, για τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος το 2004.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε επιφυλάξεις για νομικούς και εποπτικούς λόγους. Ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που, μετά τις εκλογές, γνωμοδότησε υπέρ της καταβολής του ποσού. Ο υπουργός Οικονομικών, μετά από ενημέρωση και προτροπή των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση, αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση και ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν το ποσό. Αυτό και πρέπει να γίνει. Είναι αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων», σημείωσε.


Η Δημοκρατική Αριστερά ανέφερε, ότι οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν στο Κράτος το ποσό, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα να μη καταβληθούν οι οφειλές από τις Τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων» είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες.


Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων:  
«Πληροφορήθηκα πριν από λίγο, ότι η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση, να μην διεκδικήσει τα 550 εκατ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο και αντ' αυτού να βρει ισοδύναμο με την περικοπή, την κατάργηση μάλλον, όχι την περικοπή, των δώρων Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από αυτό το έτος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απύθμενο κυνισμό, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό έγκλημα και, το κυριότερο, βρισκόμαστε μπροστά στην καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης».