14 Ιουλ 2012

Η Μονόπολη του κομμουνισμού


Αναρωτηθήκατε ποτέ, πώς ήταν να περιμένει κανείς επί ώρες για να αγοράσει βούτυρο ή χαρτί υγείας στην κομμουνιστική Πολωνία; 
Είστε αρκετά τολμηροί, για να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού τη δεκαετία του '80;


Υπάρχει λοιπόν ένα παιχνίδι, που μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές σας. Ονομάζεται Ουρά Προτεραιότητας (Queue) και μοιάζει πολύ με τη γνωστή σε όλους Μονόπολη. Με μια ουσιώδη διαφορά: σε αυτό το παιχνίδι οι κανόνες δεν βασίζονται στις αρχές του καπιταλισμού αλλά στις αρχές του κομμουνισμού.
Με απλά λόγια, οι παίκτες δεν αγοράζουν ούτε πουλάνε ξενοδοχεία. Αντ' αυτών, προμηθεύονται μια λίστα με βασικά αγαθά - από βούτυρο, ψωμί και κρέας έως ζάχαρη, πορτοκάλια ή τσιγάρα - και νικητής ανακηρύσσεται, αυτός που καταφέρνει να τα αγοράσει όλα.

Στόχος των πολωνών δημιουργών της Ουράς Προτεραιότητας, που συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο Μνήμης της Πολωνίας, ήταν να συνδυάσουν το παιχνίδι με τη δημιουργική εκμάθηση της πρόσφατης Ιστορίας της κομμουνιστικής Πολωνίας, πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αλλά και να δώσουν στους παίκτες μια γεύση του παραλογισμού εκείνων των χρόνων, ξεχασμένου πια στη σημερινή καπιταλιστική Πολωνία με τα δυτικού τύπου σουπερμάρκετ και τα εμπορικά κέντρα.

Μία παρτίδα μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, χωρίς να υπάρξει σημαντική εξέλιξη, αφού οι παίκτες μπορεί να φθάσουν στο τέλος της ουράς και να μη βρουν τίποτα για να αγοράσουν από το κατάστημα. Εχουν βέβαια το δικαίωμα να αγοράσουν από τη μαύρη αγορά. Θα πληρώσουν, ωστόσο, τουλάχιστον τα διπλάσια... Ο,τι ακριβώς ίσχυε στην Πολωνία έως το 1989.

«Κάποιοι είπαν, ότι το παιχνίδι είναι το πιο βαρετό στον κόσμο. Ρωτήστε όμως τους πολίτες εκείνων των κομμουνιστικών χωρών... Το να περιμένουν στην ουρά για έξι ώρες, προκειμένου να αγοράσουν κρέας, ήταν κάτι φυσιολογικό», λέει αστειευόμενος στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Γκίντερ, ιστορικός του Ινστιτούτου. 

Στην Πολωνία πάντως η κομμουνιστική Μονόπολη κάνει θραύση.
Ηδη, έχουν πουληθεί 20.000 κομμάτια, ενώ στα σκαριά βρίσκονται η αγγλική, η γερμανική, η ρωσική, η ισπανική και η ιαπωνική έκδοση.
 

ΤΑ ΝΕΑ