8 Ιουλ 2012

Υψηλοί τόνοι, αλληλοκατηγορίες και αποχωρήσεις λίγο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης


Υψηλοί τόνοι, αλληλοκατηγορίες και αποχωρήσεις συνέθεσαν την χθεσινή ημέρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή...
ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
Για παραπλάνηση του λαού και απόκρυψη των πραγματικών του προθέσεων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση», ενώ ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη». «Δεν ήταν αβασάνιστη η επιλογή της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης. 
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από τη Βουλή, όταν στο βήμα ανέβηκε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Η Χρυσή Αυγή αποχώρησε, όταν στο βήμα ανέβηκε ο Φώτης Κουβέλης. Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν πραγματοποίησε την ομιλία λόγω αδιαθεσίας. Η συζήτηση συνεχίζεται με τις ομιλίες υπουργών και βουλευτών.


Ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επίθεση στη δημόσια περιουσία και για αγγελτήριο πωλήσεων γης και ακινήτων». Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν η «ανάγνωση γενικού πωλητηρίου της Ελλάδας, που αναρτήθηκε πρωτίστως στις δανείστριες χώρες», επισήμανε.

«Οι  ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να βγάλουν μια χώρα από την οικονομική κρίση. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι όρος σωτηρίας της οικονομίας αλλά όρος της λεηλασίας», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διερωτήθηκε αν «συμφωνούν με την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ».

«Κρύψατε τις πραγματικές σας προθέσεις και παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό.. Η επαναδιαπραγμάτευση μας τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Όποιος πίστεψε σε αυτή, την πάτησε», τόνισε. «Το 2009 κάποιοι μας είπαν 'λεφτά υπάρχουν', τώρα είπατε ' υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση'. Ο λαός συγχωρεί τα λάθη, δεν θα συγχωρέσει όμως την κοροϊδία» , τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε, πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, καθώς οι αντοχές του ελληνικού λαού εξαντλούνται. Παράλληλα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ως συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο τόνισε πως «η ΝΔ επί 2.5 συκοφαντούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με σημαία την κινδυνολογία». «Ο δρόμος της μη διαπραγμάτευσης και της επιτάχυνσης του Μνημονίου είναι αυτός που θα μας βγάλει από την ευρωζώνη», τόνισε και πρόσθεσε πως «τώρα δεν είστε αντιμέτωποι με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική».

Σχετικά με την τρόικα σημείωσε, ότι οι επικεφαλής της δεν έχουν ιδέα ακόμα και για τον μέσο μισθό στην Ελλάδα. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις όπως το «φιάσκο» της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου. Καμία αναφορά δεν έγινε ακόμα για τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, αλλά και για την μετενέργεια, για το αφορολόγητο, για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, πρόσθεσε.

Βενιζέλος: Ανεπίτρεπτη η στάση του Α. Τσίπρα

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής. Χαρακτηρίζοντας «ανεπίτρεπτη» και κατώτερη των περιστάσεων τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως «καταστρατηγεί την ψήφο του ελληνικού λαού».

«Οι πολίτες επέλεξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση», ανέφερε και σημείωσε, πως «το μέλλον δεν εξασφαλίζεται με απειλές». «Δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης και να καιροφυλακτεί πότε θα αποτύχει η κυβέρνηση και η χώρα», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας «απαίτησε να σχηματίσουμε κυβέρνηση και ταυτόχρονα είπε, ότι  δεν έχει τη νομιμοποίηση να εφαρμόσει την πολιτική της». «Δεν νοείται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις να είναι μια συζήτηση ‘κλασικού χαρακτήρα’, η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, άλλο λαϊκισμό, άλλη απλούστευση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής.

«Την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις μόνο εάν θέλεις και όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής, η ευθύνη σε κυνηγά από μόνη της και δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης, που όχι απλώς ασκεί κριτική, αλλά καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας, που θα είναι ένα ακόμη δράμα για τον πιο αδύναμο Έλληνα πολίτη», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ακόμη χειρότερο να δηλώνει επίσημα από αυτό το βήμα, ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και θα αμφισβητήσει τη συνέχεια της χώρας - γιατί αυτό είναι υπονόμευση όχι μόνο θεσμική, αλλά και κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή. Μία ανεπίτρεπτη στάση κατώτερη των περιστάσεων και δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή ο λαός στις 17 Ιουνίου», δήλωσε για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ λόγω εθνικού καθήκοντος», αναφέροντας πως «τα δύο κόμματα δεν ταυτίζονται αξιακά». «Το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει τη λύση διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης».

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα, όπως επίσης σημαντικό είναι και ένα εθνικό φορολογικό σύστημα. «Όπως είπα στην τρόικα σήμερα, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τη διαμόρφωση ενός νέου μεσοπροθέσμου προγράμματος», ανέφερε. Τέλος τάχθηκε υπέρ της ελπίδας αλλά όχι της «καλλιέργειας ψευδαισθήσεων μιας ευκολίας που δεν υπάρχει, αυτό είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου και της νέας γενιάς». Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που να επιτείνει την ύφεση και είπε: «Όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων». «Ο κύριος Τσίπρας θέλει μορατόριουμ. Εντυπωσιάζομαι από τον συντηρητισμό. Εγώ θέλω μείωση του δημοσίου χρέους και όχι μορατόριουμ» σημείωσε.

Καμμένος: Τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη

Για στημένο παιχνίδι έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση συνεργασίας «τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη». Ανέφερε πως ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε μία αγχόνη λόγω των δανείων που χορηγούνται τα τελευταία χρόνια, μία θηλειά που οδηγεί του Έλληνες στις αυτοκτονίες.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά εξαπάτησε του πολίτες προεκλογικά, σημειώνοντας πως «καμία από τις 18 προεκλογικές προτάσεις δεν αναφέρθηκαν στις προγραμματικές». Η τρόικα φαίνεται να είναι πιο ευχάριστος συνομιλητής από τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε.

 Στη συνέχεια, έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρώπης, εξαθλίωση των Ελλήνων, διάλυση της αστυνομίας, δημόσιες σπατάλες και ρουσφέτια. Παράλληλα, μίλησε για στημένες ιδιωτικοποιήσεις ενώ ζήτησε την ενημέρωση της Βουλής για την σύμβαση με τον EFSF και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν υπογραφές.

«Παίρνουν το πενηντάρικο από την γερόντισσα για να το δώσουν στους τραπεζίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το Μνημόνιο 3. Τέλος ζήτησε την κατάργηση του νόμου Ραγκούση και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξυπηρετεί να σβήσουν τα σκάνδαλα και να μην τιμωρηθεί κανένας.

Κουβέλης: Δεν ήταν αβασάνιστη η επιλογή μας

«Δεν ήταν αβασάνιστη η επιλογή μας να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση αποτελεί δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης».

Όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης «η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη της κυβερνητικής συνεργασίας». «Είχαμε συνείδηση της ανάγκης μιας ευρύτατης συμπαράταξης» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε πως «υπάρχει ένα ρεαλιστικό και προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης» και ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί.

«Στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσαμε στόχους τετραετίας. Κάποιοι θα προωθηθούν άμεσα σε διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας. «Αποτελούν όλοι κυβερνητική δέσμευση», πρόσθεσε.

«Στο πλαίσιο της κοινωνικής στήριξης της κυβέρνησης είμαστε το κόμμα που καθίσταται αποφασιστική και αδέσμευτη δύναμη για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυξάνουμε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Η απαλλαγή από το βάρος του Μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο λαός κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Η σκληρή πραγματικότητα διαλύει μύθους για εύκολες λύσεις που υπάρχουν και που λένε ότι δεν τις αξιοποιήσαμε» δήλωσε. «Ήμασταν αντίθετοι με τα μνημόνια, αλλά η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για έλεγχο της περιουσίας των πολιτικών από ανεξάρτητο όργανο χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών ενώ υπογράμμισε ότι είναι αυθύνη για την κυβέρνηση το τέλος του πελατειακού συστήματος.

Μιχαλολιάκος: Καταστροφή του έθνους το μνημόνιο

Καταστροφή του έθνους χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή θα διατηρήσει τη γραμμή της για τα εθνικά ζητήματα, τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια.

Ακόμα υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται μέσα στο κοινοβούλιο «όσο και αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους» επειδή ο λαός το θέλησε. «Μας προκαλεί έκπληξη το πώς βλέπουν κάποιες παρατάξεις τη θέληση του ελληνικού λαού», ανέφερε. Παράλληλα έκανε λόγο για «λιγούρια» της εξουσίας ακόμα και σε χώρους «που παρουσιάζονται ως ανατρεπτικοί». Μετά την ομιλία Μιχαλολιάκου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν.

Αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας η Α. Παπαρήγα

Μικρή αδιαθεσία ένιωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μετά την επίσκεψη της στο ιατρείο της Βουλής και τη σύσταση του γιατρού ότι χρειάζεται ξεκούραση, αποχώρησε από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Η Αλέκα Παπαρήγα αναμένεται να μιλήσει την Κυριακή.