27 Ιουν 2012

Π. Μπεγλίτης : " Η ευρωζώνη εισέρχεται σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων και απαιτείται ευρύτερη εθνική ενότητα"


Απόσπασμα συνέντευξης του Πάνου Μπεγλίτη,
 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και
στον Δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Για την εκπροσώπηση της χώρας στην Σύνοδο Κορυφής...

από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

Ως πρώτη παρατήρηση, θέλω να επισημάνω ότι σε  αυτή την δύσκολη συγκυρία πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεννόησης των αρχηγών των τριών κομμάτων για την άμεση τοποθέτηση υπουργού Οικονομικών. Η δεύτερη παρατήρηση που ήθελα να κάνω είναι πως πράγματι η εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι σημαντική. Στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται η εθνική ενότητα, θα έλεγα  και η εθνική μας δέσμευση να παλέψουμε για να υπερβούμε την κρίση.
Στο πρωθυπουργικό μας σύστημα δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τις αρμοδιότητες  αυτές εκ του Συντάγματος. Παρ’ όλα αυτά, συμβολικά και ουσιαστικά, πιστεύω πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με την βοήθεια και την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όχι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Πρέπει να υπερασπιστούμε τον Κ. Παπούλια σ’ αυτή την δύσκολη μάχη που θα δώσει.


Για τις  εξελίξεις στην περιοχή της ευρωζώνης ,μετά την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισπανίας να ενταχθούν στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης

 Από αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων .Θα υπάρξουν εξελίξεις πολύ σημαντικές .Αυτό απαιτεί την ευρύτερη εθνική ενότητα στην Ελλάδα.


Για τα στοιχεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της τρόικας που αφορούν   σε νέες προσλήψεις που έγιναν την τελευταία 2ετία

Οι συνάδελφοί μου ,πρώην υπουργοί, αρμόδιοι έχουν απαντήσει εξ όσων γνωρίζω με τις δικές τους ανακοινώσεις τύπου ,μαζί με όλα τα στοιχεία για την κατάσταση στην δημόσια διοίκηση και στα επί μέρους υπουργεία την τελευταία 2ετία.
Θα επιμείνω λοιπόν σ’ αυτό που υποστηρίζουν οι συνάδελφοί μου που είχαν και την αρμοδιότητα. Αν θέλετε όμως να επεκτείνουμε λίγο το θέμα, θα σας πω ότι φοβάμαι πως σ’ αυτήν την συγκυρία γίνονται και παίζονται πολλά με την Ελλάδα. Καθετί που γράφεται στον διεθνή και ευρωπαικό τύπο ,στα διεθνή ΜΜΕ  αναδεικνύεται με έναν μονόπλευρο τρόπο. Κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της Συνόδου  Κορυφής και των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Ας κρατήσουμε λοιπόν την ψυχραιμία μας  για να χειριστούμε αυτά τα θέματα και να μην πέσουμε στην παγίδα όλης αυτής της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας του Ευρωπαικού τύπου.